NOĆNI ČUVAR POHARAO ZLATO: Tragom izjave ministarke kulture i informisanja Maje Goković o velikoj krađi u Muzeju primenjene umetnosti

M. KRALj

11. 02. 2021. u 10:04

Iz zbirke nakita 2019. nestao 41 predmet

НОЋНИ ЧУВАР ПОХАРАО ЗЛАТО: Трагом изјаве министарке културе и информисања Маје Гоковић о великој крађи у Музеју примењене уметности

Foto N. Fifić

KADA je početkom nedelje, na onlajn konferenciji povodom sto dana na čelu Ministarstva kulture i informisanja, upitana da prokomentariše obijanje i pljačku u Muzeju vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu, u kojoj su nestale dve stare krune za venčavanje, dve kubure, jedna puška "kremenjača" i knjiga Jevanđelja, ministarka Maja Gojković je, uz konstatciju "da u doba ove nemaštine dolazi do krađe umetničkih dela", iznela i iznenađujući i za javnost nepoznat podatak:

Foto M.Anđela

- Pa pre godinu dana imali smo veliki slučaj krađe usred Beograda, gde su iz Muzeja primenjene umetnosti ukradeni artefakti s kraja 19. i početka 20. veka vrednosti 300.000 evra. A krađu je počinio član obezbeđenja koje je neko izabrao na javnoj nabavci - rekla je ministarka.

U Muzeju primenjene umetnosti, potvrđeno je "Novostima" da se tokom leta 2019. dogodila krađa predmeta iz Zbirke metala i nakita. O tome je, kako kažu, odmah obaveštena policija (SBPOK), a upravo u interesu istrage ovog nemilog događaja, Muzej nije davao nikakve izjave za javnost.

Narukvica iz 1887., Foto MPU

- Uvidom u snimke sa sigurnosnih kamera utvrđeno je da je krađu tokom vikenda u večernjim satima, 28. jula i 4. avgusta 2019. godine, počinio noćni čuvar angažovan preko agencije za obezbeđenje, koja je posao obezbeđivanja Muzeja dobila preko tendera, u skladu sa zakonom - kazali su nam u MPU.

Prsten sa grbom, Foto M.Anđela

- Takođe, odmah se pristupilo vanrednoj reviziji Zbirke metala i nakita, kojom je utvrđeno da posle krađe u Zbirci nedostaje 41 predmet, uglavnom zlatni nakit iz 19. i prve polovine 20. veka, koji ima značajnu materijalnu vrednost, pre svega zbog materijala od koga je napravljen.

TENDER ZA OBEZBEĐENjE - PROBLEM

KADA se 2017. desila krađa u Muzeju Jugoslavije, direktori institucija su u anketi za naš list izneli zabrinutost zbog činjenice da se obezbeđenje bira putem tendera i bez dodatnih provera. Iznet je i predlog da se ugledamo na većinu evropskih zemalja, gde postoje državne firme specijalizovane upravo za ovaj posao, odnosno da država, kao što obezbeđuje svoje organe, ima i službu koja čuva nacionalno blago u muzejima, bibliotekama, arhivima.

Od tada do danas problem biranja obezbeđenja putem tendera, odnosno pitanje licenciranja firmi koje bi mogle da čuvaju muzejske riznice - nije rešeno.

Među ukradenim predmetima, navode naši izvori, nalazi se nekoliko predmeta koji pored materijalne imaju i veliku kulturno-istorijsku vrednost, kao što su, recimo, prsten sa grbom, nalaz iz okoline Janjeva s kraja 14. i početka 15. veka i narukvica sa cvetom od lapis lazulija, čija se istorija vezuje za dinastiju Obrenović i koja je izrađena u Minhenu 1887. godine:

Foto N. Fifić

- U ovom trenutku slučaj se nalazi pred nadležnim tužilaštvom. Napominjemo da nijedan od ukradenih predmeta još uvek nije pronađen kao i da ćemo javnost blagovremeno obavestiti kada dođe do daljeg razvoja događaja - rečeno je "Novostima" u ovom beogradskom muzeju.

I u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, za naš list je potvrđeno da je pokrenuta istraga protiv S. J. koji je osumnjičen za tešku krađu:

EKSPONATI Unutrašnjost muzeja , Foto P. Milošević

- Osumnjičenom je 13. marta 2020. određen pritvor kada je i saslušan i pušten je da se dalje u postupku brani sa slobode - ispričali su nam u tužilaštvu.

- Saslušani su svi svedoci i sada se čeka odluka, da li će protiv njega biti podignuta optužnica, ukoliko za to ima dovoljno elemenata. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista