SEĆANJE NA DUŠKA TRIFUNOVIĆA: Decenija i po od smrti pesnika nezaboravnih stihova

V.V.S.

26. 01. 2021. u 15:42

POVODOM 15 godina od smrti Duška Trifunovića (Sijekovac kod Bosanskog broda, 13. septembar 1933. – Novi Sad, 28. januar 2006.), IK „Prometej“ i Udruženje „Koreni“ organizuju program „Sećanje na Duška Trifunovića“.

СЕЋАЊЕ НА ДУШКА ТРИФУНОВИЋА: Деценија и по од смрти песника незаборавних стихова

FOTO: Privatna arhiva

Pesnik izuzetnog dara (koji je prvu pesmu napisao tek po izlasku iz vojske ) najpoznatiji je po stihovima koje je napisao za „Bjelo dugme“ – „Ima neka tajna veza“, „Šta bi dao da si na mom mjestu“, „Pristao sam biću sve što hoće“, ali i druge poznate izvođače (Zdravka Čolića, „Indekse“, „Tešku industriju“, Nedu Ukraden), a poslednji njegov hit otpevao je Željko Joksimović – „Ima nešto“. 

 
U njegovoj biografiji upisane su dvadeset četiri knjige poezije, četiri romana i nekoliko drama. Na TV Sarajevo ostao je upamćen kao autor kultne emisije“Šta djeca znaju o zavičaju“. Po izbijanju rata došao je iz Sarajeva, u kome je proveo najveći deo života, u Novi Sad, gde je preminuo 2006. godine. Po sopstvenoj želji, sahranjen je u Sremskim Karlovcima, gde  mu je danas (na vidikovcu) spomenik: bronzana skulptura, rad vajara Stevana Filipovića. Zavičaj mu se odužio godišnjom manifestacijom „Dan Duška Trifunovića“, koja se održava na Palama i okuplja pesnike iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

U četvrtak, 28. januara, održaće se u Novom Sadu svečana akademija posvećena znamenitom pesniku, u organizaciji IK „Prometej“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)