„SLUŠAJ MENE A RADI PO SVOME“ U Sremskim Karlovcima obeležen dan rođenja Duška Trifunovića

J. SIMIĆ

14. 09. 2020. u 11:43

JA se sećam svojih ranijih života samo po tom što se sećam svojih bivših ljubavi.

„СЛУШАЈ МЕНЕ А РАДИ ПО СВОМЕ“ У Сремским Карловцима обележен дан рођења Душка Трифуновића

FOTO: Privatna arhiva

Nama je ljubav samo pokazana na uvid, ostavljena kratko kao muzejski eksponat.


Ovo je tek jedno od zrnaca duha Duška Trifunovića i „filozofa bez škole“ kako je u podnaslovu knjige „Slušaj mene a radi po svome“ naveo Bogomir Mijatović, priređivač ovog štiva u ediciji novosadskog „Prometeja“ koje na stotinak stranica sadrži najzanimljivije Trifunovićeve misli izrečene u razgovorima sa prijateljima i u brojnim intervjuma.

U nedelju  se navršilo  87 leta od rođenja Trifunovića (Sijekovac, BiH, 1933 – Novi Sad, 2006), pesnika  koji je svojim stihovima opismenio domaći rokenrol a uz to ostavio književni opus od 84 zbirke pesama i četiri romana. Tim,rođendanskim  povodom, u Sremskim Karlovcima, na brdu Čeratu gde ovaj velikan stihova počiva. Promovisana je i nova knjiga.

Foto: J.S.

 

-Svi mi koji smo poznavali Duška i družili se sa njim, znali smo da je on i veliki usmenjak. Njegovo živo kazivanje plenilo je pažnju svih prisutnih i uvek se moglo zapamtiti ponešto zanimljivo.- rekao je Zoran Kolundžija, vlasnik „Prometeja“ koji je tokom 14 godina Trifunovićevog izbeglištva u Novom Sadu objavio 25 njegovih knjiga.

Mijatović, poznati novinar, muzički urednik i publicista koji je ranijih godina objavio već jednu knjigu o Trifunoviću „Pamtite me po pesmama mojim“, za ovu priliku  iščitao je sve što je Trifunović napisao, a to uključuje poeziju ,prozu, novinske intervjue, radio i tv emisije.

-Listajući ih pažljivo, upoznao sam jednog novog, moram da priznam, čak i mojoj generaciji malo poznatog Duška –  mudraca, da ne kažem filozofa.Ova knjiga zapravo ima jedan jedini cilj – da vas zaintigira da pročitate sva Duškova dela jer tvrdim  da za njegovog života od drveta nismo videli šumu – smatra Mijatović.

Foto: J.S.

 

Vest o novom štivu „Slušaj mene a radi po svome“, odjeknula je do Banjaluke odakle je već stigao poziv za promociju kako bi i publika u Republici Srpskoj osvežila sećanje na Trifunovića.Reč je o onim čitaocima i slušačlacima stasalim uz njegove stihove, bilo da su  ih upijali iz zbirki i čitanki, ili pevali sa “Bijelim dugmetom”, “Indeksima”, Jadrankom Stojković, Zdravkom Čolićem, Vajtom i “Teškom industrijom”...


A o čemu je sve razmišljao „filozof“ Trifunović ? On koji je gotovo nečujno otišao iz ratom pogođenog Sarajeva i utočište našao u Novom Sadu,imao je običaj da kaže da „kada ratuju narodi,to neki starci uz pomoć žive sile,odnosno mrtvih mladića, skreću pažnju na ostatke svog života bez pokrića“.

Sarajevo u kojem je napisao svoje najbolje knjige, jetko je pominjao uz opasku da ga tamo neće zapasti ni ulica ni biblioteka a odmah zatim  samo njemu svojstvenomduhovitošću  primetio: „Uživam u Vojvodini, u suncu.Samo mi ovde ništa ne sme ispasti iz ruke jer bi odmah niklo.“                                

Foto: J.S.

 

MOJE PESME S „FALINKOM“

AUTOR muzičkih rokenrol klasika „Ima neka tajna veza“, „Šta bi dao da si na mom mestu“,“Ti si mi bila u svemu naj,naj“,“Glavo luda“,najčešće se šalio na svoj račun.

-Ja sam srećan čovek zbog toga što se moje pesme znaju napamet,ali falinka je u svemu tome što mnogi ne znaju da sam to ja napisao - govorio je Trifunović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!