AKORDI NOĆNOG PIJANISTE: Radovi nikole zaklana u beogradskoj galeriji "Haos"

M.A.K.

26. 01. 2021. u 09:32

CRTEŽE na crnom papiru, umetnik Nikola Zaklan, rođen u Subotici, školovan u Banja Luci, sa trenutnom adresom u Beogradu, predstaviće 26.januara na izložbi koja se otvara u 20 časova, u galeriji "Haos".

АКОРДИ НОЋНОГ ПИЈАНИСТЕ: Радови николе заклана у београдској галерији Хаос

Nikola Zaklan

Reč je o poslednjoj seriji radova, rađenih belom olovkom.

- Njegovi crteži na crnom papiru, zapisi sa preciznim i suptilnim linijama, deluju kao dnevnici, kao notne sveske njegove omiljene muzike i njegovih omiljenih motiva: čovečuljci koji plove na oblacima, brodići, svetionici, mornari, zatvorenici, glave s buljavim očima, zgrade koje svetle u tišini noći - ističe Borka Božović, istoričar umetnsti i osnivač beogradske galerije specijalizovane za crtež. - Zbog ovih radova umetnik je nazvan noćnim pijanistom i sasvim mu odgovara taj naziv.

Prema njenom mišljenju, bilo da je reč o sećanjima iz detinjstva ili snoviđenjima, scenama iz stvarnog života ili ornamentalnim motivima, ovaj likovni stvaralac se s lakoćom upušta u kreiranja svojih likovnih priča, prepunih nekih skrivenih znakova koji mogu biti sublimacija iskustva ali mogu biti i vizije maštovitog sanjara, nikad odraslog umetnika:

- Ušao je Nikola Zaklan u mrak, u mrklu noć, u nepoznati prostor i iz njega nam iznosi na videlo sve ono što njegov svet čini fantastičnim, nadrealnim, snoviđenjem- zaključuje Božovićeva.

Rođen 1977. godine, Zaklan je slikarstvo diplomirao 2006. na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, posle čega je izlagao na grupnim i samistalnim izložbama u BiH, Srbiji, Sloveniji, Velikoj Britaniji. Učesnik je brojnih likovnih kolonija u regionu i dobitnik nagrada za idejna rešenja za poštanske markice Republike Srpske(OD 2007. DO 2011.). Pripalo mu je priznanje RTRS za kulturni događaj godine - "Komad vazduha", a laureat je i nagradr za crtež Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)