DEBITANTI I LAUREATI ZA NOVI POČETAK: Dve paralelne, grupne postavke ULUS, na Malom Kalemegdanu i u Knez Mihailovoj

M. KRALj

18. 01. 2021. u 11:54

OBA izložbena prostora Udruženja likovnih umetnika Srbije u novu godinu ulaze izložbama svojih članova, novih i nagrađenih. U Galeriji ULUS, od 20. januara, u sredu, biće predstavljeni radovi laureata Prolećne i Jesenje izložbe, a dan kasnije, u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" debitovaće tek primljeni članovi ovog esnafa.

ДЕБИТАНТИ И ЛАУРЕАТИ ЗА НОВИ ПОЧЕТАК: Две паралелне, групне поставке УЛУС, на Малом Калемегдану и у Кнез Михаиловој

Siniša Ilić i Bojan Đorđev / Foto D. P.

Tako će u Galeriji u Knez Mihailovoj moći da se vidi rad koji je dobio nagradu Jesenje izložbe "Muzej površnih zabeleški" (Museum of skin deep memories), Nemanje Lađića, nastao tokom boravka na Likovnoj koloniji u Sićevu. Delo predstavlja digitalnu "šetnju kroz imaginarni muzej" u kojem su izloženi 3D modeli pojedinih objekata lokalne seoske arhitekture. Digitalni "muzejski eksponati" proizvedeni su od fotografija koje je umetnik lično zabeležio na terenu. Nagradu Prolećne izložbe za petnaestominutni performans - predavanje "Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima", dobio je Vladimir Bjeličić. Pored ove grupne izložbe, to priznanje podrazumeva i samostalnu postavku laureata sledeće godine u galeriji ULUS.

Na Prolećenoj izložbi su tradicionalno dodeljene i "Zlatna paleta", "Zlatno dleto", "Zlatna igla", kao i nagrada za proširene medije, a biće izložena i njima ovenčana dela. Na nagrađenoj slici "Tuđe mačke u tuđem dvorištu" Nikola Džafo postiže lakoću neposrednosti i gledaoca ostavlja zapitanim beskrajnom igrom vrhunskog crteža i živih razigranih boja punih izazova, obrazložio je žiri. Vajarsko "zlato" Ivana Milev osvojila je za svoje radove kompleksnih formi. Njena dela, kako je ocenjeno, građena su od raznovrsnih materijala, a svako izrasta iz odabranog elementa čijim umnožavanjem nastaju složene kompozicije, naizgled matematički apstrakne.

Grafike "Gavrilo" i "Sandučići" za koje je Nenad Zeljić dobio "Zlatnu iglu", pripadaju ciklusu "Scene". U pitanju su autentični prizori: stepenice kojima se penjem svaki dan, liftovi, sandučići, autobusi na stajanci za pauzu. Rad "Orijentacija u 100 revolucija", nagrađen u kategoriji proširenih medija, a čiji su autori Siniša Ilić i Bojan Đorđev, digitalno je odštampana slika na tekstilu površine sto metara kvadratnih. Reč je o apstraktnoj kompoziciji, svojevrsnom hronološko-geografsko-istorijskom spisku revolucija i društvenih nemira u prethodnom veku, u koju je ukomponovan odlomak iz romana "Pesma" Oskara Daviča. Delo je posveta Oktobarskoj revoluciji.

Postavku u ovoj galeriji činiće i radovi troje umetnika ovenčanih nagradama na "9. izložbi vajari/ke Srbije 2020". Reč je o delima Lane Vasiljević (prostorna instalacija "Nemi govor"), Pavla Radovića (skulptura "Bez naziva") i Ane Vujović (asamblaž "Kanonatra #3").

NOVIH 77 ČLANOVA

NA konkurs koji je raspisan u drugoj polovini prošle godine prijavilo se 94 kandidata, od kojih je u ULUS primljeno 77, dok su troje umetnika po pozivu postali članovi ovog udruženja. Izložba novih članova tradicionalno se održava u januaru. Prijem u članstvo najstarijeg strukovnog udruženja na ovim prostorima, najčešće je prva stepenica u profesionalnom životu umetnika posle završenih studija. Izložba njihovih dela u "Cvijeti" se održava do 15. februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)