BLAGO SRPSKIH UČIONICA: Izložbama i koncertom na otvorenom u utorak obeležene 124 godine postojanja Pedagoškog muzeja

M. A. K.

24. 11. 2020. u 19:32

PEDAGOŠKI muzej, koji baštini više od 50.000 predmeta - knjiga, fotografija, nastavnih sredstava, dokumenata, koji svedoče o razvoju školstva u Srbiji, u utorak je obeležio 124 godine postojanja.

БЛАГО СРПСКИХ УЧИОНИЦА: Изложбама и концертом на отвореном у уторак обележене 124 године постојања Педагошког музеја

Foto Tanjug

Zbog epidemioloških razloga, program proslave preseljen je u dvorište, gde su predstavljene dve izložbe "Znamenite žene u srpskoj književnosti" i "Zašto voleti Srbiju?", izložba fotografija Fernanda Francisa i održan koncert učenika Muzičke škole "Josif Marinković", a svi programi su u utorak bili besplatni.

Inače, u dvorištu Pedagoškog muzeja, nedavno je direktor ove ustanove Slobodan Vuksanović otvorio "Muzej u muzeju" , svojevrsni dodatak stalnoj postavci, prilagođen dobu korone. U nekoliko vitrina postavljeni su eksponati iz različitih nastavnih oblasti, pa bi tu mogli da se održavaju časovi biologije, istorije, geografije, etnologije, zoologije i tehničkih nauka. Pored nastavnih sredstava postavku čine i stari radio-aparati, telefoni, magnetofoni, pisaće mašine, kamere i projektori.

Školski muzej osnovan je 1896. godine, a ceremonija otvaranja održana je u Osnovnoj školi kod Saborne crkve, na dan stogodišnjice rođenja Jovana Gavrilovića. Muzej se nekoliko puta selio tokom svog postojanja, a od 1969. smešten je u sadašnju zgradu, pored Kalemegdana, gde se nekada nalazila beogradska Realka. Prvi upravnik muzeja bio je Dimitrije J. Putniković (1859-1910), učitelj i pisac udžbenika.

DOM UPRAVITELjA VAROŠI

ZDANjE u Uzun Mirkovoj 14, najstarija je beogradska građevina u klasičnom stilu. Podignuta je između 1837. i 1840. godine, po projektu Franca Jankea, kao dom upravitelja beogradske varoši Cvetka Rajovića. Posle sedam godina država je zdanje otkupila za 4.000 dukata i tu je smešteno englesko poslanstvo, u kom su se održavali prvi prestonički balovi. Sedište žandarmerije i vojnog štaba postaje 1862.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!