NOVO PRIZNANjE ČUVARIMA TRADICIJE: Tamburica fest na filmskom festivalu u Turskoj

S.B.

20. 10. 2020. u 17:10

НОВО ПРИЗНАЊЕ ЧУВАРИМА ТРАДИЦИЈЕ: Тамбурица фест на филмском фестивалу у Турској

Foto: Privatna arhiva

NA „6. Balkan panorama film festivalu“ u Izmiru, gde su od 15. do 21. oktobra predstavljena najnovija kinematografska ostvarenja 14 zemalja, svetski festival tamburaške muzike, „Tamburica fest“, imao je posebno mesto.

Naime, zvanično najbolji festival etno muzike u Evropi i najbolju turističku manifestaciju u Srbiji, na smotri filmova u Turskoj je kao specijalni gost reprezetovao dr Jovan Pejčić, direktor „tamburice“.

Foto: Privatna arhiva

On je pored promocije na svečanoj ceremoniji uručio i posebno priznanje Saliju Saliniju, organizatoru festivala u Izmiru.

Foto: Privatna arhiva

- Reč je o plaketi- specijalnom priznanju „Tamburica festa“ za očuvanje tamburaške kulture za uglednog reditelja Salija Salinija, inače profesora na prestižnoj filmskoj akademiji u Izmiru. On je pre dve godine snimio i režirao dugometražni, 95. minutni film „Tamburica The Sound of a Landscape“ („Tamburica zvuk ravnice“) u kojem je na sveobuhvatan način predstavio našu kulturnu baštinu. Na festivalu je gostovao i Rade Šerbedžija, koji je 2008. godine uz Oliveru Katarinu otvorio prvi „Tamburica fest“ u selu Deronje, pa smo se u druženju rado sećali tih trenutaka- rekao je Pejčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)