"STERIJU" ČEKALI 44 GODINE: Bojana Kovačević, upravnica Narodnog pozorišta iz Sombora, o velikom uspehu

J. SIMIĆ

07. 10. 2020. u 11:00

NA minulom 65. Sterijinom pozorju sa grandioznom, gotovo šestočasovnom predstavom "Semper idem" po romanu Đorđa Lebovića, u dramatizaciji i režiji Gorčina Stojanovića, Narodno pozorište iz Sombora osvojilo je četiri Sterijine nagrade - za najbolju predstavu i režiju, najuspešnije glumačko ostvarenje (Marko Marković u ulozi Lebovića) i najbolju glumačku epizodu (Ivana V. Jovanović za rolu Majke).

СТЕРИЈУ ЧЕКАЛИ  44 ГОДИНЕ: Бојана Ковачевић, управница Народног позоришта из Сомбора, о великом успеху

Foto Atelje 212

Radost Somboraca tim je veća jer je ovo njihova prva Sterijina nagrada za predstavu u celini posle 44 godine! Prethodnu su osvojili sa kultnim komadom "Ženidba i udadba", rađenom po Sterijinom tekstu.

- Ovo je veliki dan za naš teatar, a kada imamo na umu i preostale tri nagrade osvojene na tek završenom Pozorju, naša sreća je četvorostruka - kaže mlada upravnica somborskog pozorišta Bojana Kovačević, koja je od prošle godine na čelu somborskog pozorišta čija tradicija seže u 1882. godinu.

ZASLUŽENO Bojana Kovačević prima Sterijinu nagradu, Foto arhiva

Potresni roman-ispovest "Semper idem" o svom stradanju i stradanju svoje jevrejske porodice u Drugom svetskom ratu, Lebović, inače rođenjem Somborac (1928), pisao je po povratku iz Izraela od 2000. godine pa do svoje smrti u Beogradu (2004).

MLAĐENOVIĆ NOVI SELEKTOR POZORJA

UPRAVNI odbor Sterijinog pozorja odlučio je da na mesto selektora Sterijinog pozorja imenuje Milivoja Mlađenovića. On je na tom mestu nasledio dramaturga Svetislava Jovanova, kojem je istekao dvogodišnji mandat.

Mlađenović (Bijeljina, 1959) ima bogato teatarsko iskustvo:

Foto arhiva

12 godina je bio upravnik Narodnog pozorišta Sombor, sedam godina upravljao je SNP u Novom Sadu, a po tri godine bio je direktor Sterijinog pozorja i umetnički savetnik Narodnog pozorišta "Sterija" u Vršcu. Selektor je Glumačkih svečanosti "Milivoje Živanović", a bio je selektor i drugih značajnih pozorišnih manifestacija: "Dani Zorana Radmilovića", Festival pozorišne klasike, Festival pozorišta Srbije "Joakim Vujić", Festival prvoizvedenih predstava.

Postavljanja na pozornicu ovog polifonijski ustrojenog književnog dela poduhvatio se iskusni reditelj Stojanović. Upravnica Kovačević priseća se, za "Novosti", prvih razgovora sa rediteljem kada je rekao da neće da se ograničava ni vremenski ni u nekom drugom smislu, "jer ovo ne može da bude komercijalna predstava od dva sata".

- Pristala sam. Kada je Gorčin doneo sva tri dela scenarija, a to je mnogo teksta, bilo je u startu jasno da će predstava dugo da traje. Onda smo došli do šestočasovnog komada i sada izgleda da to drugačije nije ni moglo da bude - kaže Kovačevićeva.

Osim dobre kondicije i iskustva, predstava je zahtevala i 20 glumaca, a somborski ansambl ima ih samo četrnaestoro. Angažovan je ceo ansambl plus gosti. Na probama koje su trajale svega mesec i 14 dana, bilo je mnogo suza ali i smeha. Somborska premijera, novembra prošle godine, ispraćena je ovacijama, u planu je bilo učešće na mnogim festivalima koji su otkazani zbog pandemije virusa korona. A onda, 26. septembra ove godine, svoja vrata otvorilo je 65.Sterijino pozorje.

Pribojavali su se Somborci Scene "Jovan Đorđević" u Srpskom narodnom pozorištu, jer ona je gotovo trostruko prostranija od one u njihovom pozorištu.

- Poznato je da je ova scena poput aždaje, ume da proguta predstavu. Ali glumci su uspeli već na početku da prebace "rampu", a publici nije trebalo mnogo vremena da "uđe" u predstavu - kaže Kovačevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)