SAGA O SVETOZARU MILETIĆU: Film Darka Bajića otvara ovogodišnji Leskovački internacionalni festival filmske režije

Игор Митић
Igor Mitić

16. 09. 2020. u 16:32

LESKOVAČKI internacionalni festival filmske režije (LIFFE) biće svečano otvoren 25. septembra u ovdašnjem Narodnom pozorištu projekcijom filma „Ime naroda“ našeg proslavljenog reditelja i umetničkog direktora festivala u gradu na Veternici.

САГА О СВЕТОЗАРУ МИЛЕТИЋУ: Филм Дарка Бајића отвара овогодишњи Лесковачки интернационални фестивал филмске режије

Foto: I. Mitić

„Ime naroda“ stiže u Leskovac nakon premijernog prikazivanja na Festivalu evropskog filma Palić i projekcije na zatvaranju Dunav festa u Smederevu.

Istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih političara druge polovine prošlog veka privukla je veliku pažnju festivalske publike i pobrala aplauze ljubitelja devete umetnosti. Film je rađen po scenariju Milovana Vitezovića. Glavna rola je poverena Ljubomiru Bandoviću, dok su u ostalim ulogama Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Ana Franić, Andrija Kuzmanović, Milutin Mima Karadžić i drugi.

LIFFE će ove godine biti organozovan u specifičnim uslovima zbog epidemije virusa korona, ali organizatori ističu da to neće biti prepreka da se „u epicentar Leskovca ponovo dovede eks-jugoslavenski prostor“.

Foto: Promo

- Napravili smo program koji obuhvata najnovije premijere u bioskopima, ali i program koji je mnogo bogatiji nego prethodnih godina, a koji će se naći i na onlajn platformi. Imaćemo eminentne goste festivala i ne samo reditelje, nego i glumce – rekao je Bajić i naglasio da će onlajn platforma biti dostupna za gledanje u celom regionu.

Bajićeve reči potvrđuju da će festivalska publika i ove godine, od 25. do 29. septembra, moći ponovo da uživa u najboljim filmovima zemalja bivše Jugoslavije nastalim u poslednjoj godini. Tokom pet festivalskih dana ovogodišnji 13. LIFFE će se održavati na nekoliko lokacija u Leskovcu, a u posebnom programu, na onlajn platformi, podsetiće na pobednike ranijih festivalskih izdanja.

O najboljima na festivalu ove godine će odlučivati makedonska rediteljka, prošlogodišnja pobednica festivala, Teona Mitevska i Maja Miloš. Bajić je istakao da ove talentovane evropske rediteljke neće imati lak zadatak, ali da su bile oduševljene pozivom jer su se zaželele dobrog filma. Na leskovačkom filmskom festivalu tradicionalno se dodeljuju tri nagrade za režiju kao i nagrade za najbolju žensku odnosno mušku ulogu.

PRIZNANjE GORANU PASKALjEVIĆU

Na svečanoj ceremoniji otvaranja najviše priznanje festivala za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, koja nosi ime velikana filmske režije Živojina Žike Pavlovića, biće uručena Goranu Paskaljeviću, jednom od najcenjenijih evropskih reditelja nezavisnog filma. Paskaljević je svoj prvi film - „Čuvar plaže u zimskom periodu“, snimio 1976. godine i od tada je snimio više od 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom sveta. Reditelj je kultnih filmova „Poseban tretman“, „Varljivo leto 68“, „Bure baruta“... Prošle godine premijerno je prikazan njegov film „Uprkos magli“ s kojim gostuje na domaćim i međunarodnim festivalima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024