TRI IZLOŽBENE POSTAVKE U KULTURNOM CENTRU BEOGRADA: Merenje kvadrature kruga

M. A. K.

01. 09. 2020. u 19:27

LEPOTA paradoksa, nemoguća geometirija, pokušaj da se premeri kvadratura kruga - neke su od karakteristika radova, koji će od sutra u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, činiti postavku "Signali" vajara Aleksandra Gligorijevića.

ТРИ ИЗЛОЖБЕНЕ ПОСТАВКЕ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА: Мерење квадратуре круга

Foto: Novosti

Ovaj Beograđanin koji je diplomirao na odseku za skulpturu i dizajn na Santa Monika koledžu u Kaliforniji, u klasi profesora Džordža Hermsa, i živeo i radio između Srbije i SAD od 1991. do 2007, izlažući na samostalnim i grupnim izložbama u obe zemlje, svoja dela je do sada predstavio i u Holandiji i Švajcarskoj.

Tumačeći Glikorijevićeve skulpture dr Jovana Stokić, ističe umetnikovu ličnu alhemiju u stvaranju skulpture, baziranu na naučno-tehnološkoj primeni znanja i dizajna.

- Detalji zanatskog rada i mnogo tehničkog, a opet nevidljivog rada, bili su preduslovi za pravljenje preciznih novih jedinjenja - asemblaža - ističe Stokićeva, dodajući da su ti hibridi, postali prepoznatljivi kao Gligorijevićev jedinstven stil i specifični vizuelni identitet njegovih skulptura.

U četvrtak će biti otvorena i nova izložba u Galeriji "Artget" - "Sekvence istine i odbrane" međunarodno nagrađivae slovenačke fotografkinje Vanje Bučan. Umetnički direktor ovog izlagaćkog prostora, Aleksandar Kostić, objašnjava da je reč o fotografijama koje je "autorka zabeležila u prirodi i botaničkim baštama, a potom namerno nepreciznim i uočljivim kolažiranjem rekreirala u studiju".

U OKVIRU septembraskih postavki KCB, u "Podrumu" se predstavlja projekat "InFLUenca: Predlozi i izjave u raspravi", koji sa svojim studentima realizuju profesori novih medija na Fakultetu likovnih umetnosti - Zoran Todorović i Vladimir Nikolić. Izložba se između ostalog bavi mestom i ulogom umetnika, društvenom odgovornošću i aktivizmom, ali i jezikom, o telom, geopolitikom...


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna