U EPIDAURUS SAMO ''POD MASKAMA'': Drevni amfiteatar domaćin najmasovnijeg "živog" festivala

V. STRUGAR

06. 08. 2020. u 10:33

KAKO izgleda teatar u doba korone, ovih dana pokazali su Grci, koji su trenutno u najboljoj poziciji u Evropi, jer zahvaljujući drevnim amfiteatrima mogu da igraju predstave na otvorenom.

У ЕПИДАУРУС САМО ПОД МАСКАМА: Древни амфитеатар домаћин најмасовнијег живог фестивала

Foto privatna arhiva

Sigurno jedan od najmasovnijih "živih" festivala, iako u smanjenom obimu, trenutno se odvija u drevnom Epidaurusu, nastalom na Peloponezu pre 2.400 godina.

Umesto osamdeset programa koji se obično izvedu tokom leta, ove godine su se morali zadovoljiti sa sedamnaest i to domaćih, jer nije bilo gostovanja iz inostranstva.
Koncerti, predstave, opere i drugi programi odvijaju se pred četiri i po hiljade posetilaca, što je tek trećina kapaciteta ovog amfiteatra. Toliko ljudi gledalo je uživo i premijerno Eshilove "Persijance", u režiji Dimitrisa Lignadisa, umetničkog direktora Nacionalnog pozorišta Grčke. Gledalaca je sigurno bilo mnogo više, jer je prvi put u dugoj istoriji Epidaurusa jedna predstava imala direktan prenos na internetu.
Kako su izvestili svetski mediji, "premijerno" se desilo i da u antičkom pozorištu maske ne nose glumci već - publika. Ovaj događaj ostaće upamćen i po drugim nesvakidašnjim okolnostima: karte su se izdavale samo elektronskim putem, predstava je igrana bez pauze, pa i bez pultova sa osvežavajućim napicima u blizini amfitetra.

OPSTANAK

ODLUKOM Vlade u Grčkoj su 12. marta u prvom talasu korone zatvorena sva pozorišta, a od 1. jula dozvoljen je rad samo onima koji mogu da izvode predstave na otvorenom - ali sa polovinom kapaciteta. Još niko ne zna kako će se situacija razvijati ubuduće, iako je jasno da će zbog fizičkog udaljavanja biti, izvesno, smanjen broj karata. Državne subvencije nisu dovoljne, svesni su i u Ministarstvu kulture, za goli opstanak pozorišta.

PREMIJERA Aristofanova "Lisistrata", Foto privatna arhiva

Inače, među publikom sve vreme su se kretali redari opremljeni hirurškim rukavicama i plastičnim vizirima, vodeći računa da posetioci drže distancu dok se penju strmim kamenim stepenicama... Tek kad su došli do svojih sedišta, mogli su da se prepuste uživanju u predstavi i najakustičnijem teatru na svetu, u kome se s pozornice čuje svaki zvuk ,čak i u poslednjem, pedeset petom redu.

Osim Eshilovih "Persijanaca", publika u Epidaurusu videla je i Aristofanov komad "Lisistrata", baroknu operu "Veliki potop", dok će od 7. do 9. avgusta na repertoaru biti Aristofanove "Ptice".

GLUMCI RADE U KAFIĆIMA

BIVŠI predsednik Saveza grčkih glumaca Dimitris Antonijadis, izjavio je da je država pomogla donekle samo izvođačima koji su u trenutku kada je počela pandemija imali posao. Nažalost, čak 80 odsto ih je nezaposleno, pa su mnogi danas prinuđeni da traže posao u kafićima i hotelima:

Situacija je već bila teška. Virus nije došao i upopastio neki raj, ali sada je pakao.

- Ovo je sveto mesto koje nam stvara osećaj harmonije. Kultura ne može da stoji mirno. Moramo da nastavimo dalje - bile su neke od reakcija publike, posle izvođenja predstava na "svetom mestu", jer Epidaurus pripada Aklepijevom svetilištu i od 1988. je na Uneskovoj listi svetske baštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024