"INKVIZITOR" I "APOKALIPSA U STRIPU: Dva noviteta "Čarobne knjige" na biblijske teme, iz pera vrhunskih autora

Marina Mirković

04. 08. 2020. u 11:12

DVA su, uslovno rečeno, "biblijska" naslova među novitetima u izdanju "Čarobne knjige", koja i u ovim pandemijskim (ne)uslovima neumorno objavljuje ostvarenja devete umetnosti na radost ovdašnjih stripadžija.

ИНКВИЗИТОР И АПОКАЛИПСА У СТРИПУ: Два новитета Чаробне књиге на библијске теме, из пера врхунских аутора

Arhiva Večernjih Novosti

 Oba su nastala u stvaralačkim radionicama vrhunskih stripskih stvaralaca, i inspirisana crkvom, verom, religijom i njenom ulogom u istoriji katoličkog sveta, odnosno samim čuvenim segmentom Biblije, poslednjom knjigom Novog zaveta - Knjigom otkrivenja Svetog Jovana ili Apokalipsom.
"Ljubav može da uzdrma i najčvršću veru!", moto je stripa "Inkvizitor" Đanfranka Manfredija i Antonija Lukija, priče koja počinje da se razmotava 1610. godine u Galiciji, u Španiji. Težak je život inkvizitora koji ne veruje u veštičarenje. Za Luisa de Santjaga, hladnog kao kamen, vera ne sme da bude osenčena nikakvim kontradikcijama ni mrljama, čak i ako mora da se suprotstavi crkvi ne bi li razrešio sumnje koje ga progone. Kad prelepa Amanda, optužena za crnu magiju, osvane pred njim, Luis će dati sve od sebe ne bi li je spasao...

Arhiva Večernjih Novosti

 


Iz pera autorskog tandema Manfredi ("Skriveno Lice") i Luki, stiže ova snažna priča smeštena u podrobno istražen i uverljivo prikazan period španske kontrareformacije. U njoj se ljudska drama kombinuje sa elementima fantastike i horora, donoseći nam zanimljivu i napetu avanturu sa upečatljivim protagonistom i brižljivo osmišljenim sporednim likovima. Strip iz edicije "Riznica Bonelli Grande" odlikuje se sjajnim crtežom i osim "čisto crkvenih" motiva, obiluje i prikazima magije, stvorenja poput zombija, duhova, a sve to uz ljubavnu priču.
"Apokalipsa" je delo čija pojava predstavlja pravi događaj za sve ljubitelje stripa, i gotovo jedinstvenu priliku da zajedno vide na delu dvojicu izuzetnih stvaralaca devete umetnosti, budući da je potpisuje tandem koji čine Alfred Kasteli i Korado Roi, jednako poznati i cenjeni po kreiranju vrhunskih ostvarenja italijanskog stripa.

Arhiva Večernjih Novosti

 


Alfredo Kasteli piše, prvi put u istoriji stripa, vernu verziju poslednje i najvizionarskije knjige Novog zaveta, Otkrivenja Jovanovog - Apokalipse. Ovo delo, zahvaljujući crtežima Korada Roija, ide preko granica stripskog jezika, preobražavajući se u vizuelno putovanje koje na čudesan način uvodi čitaoca u jedan od najintrigantnijih tekstova Novog zaveta.
Kod nas objavljen u novoosnovanoj "čarobnjačkoj" ediciji "Riznica Bonelli Gigante", "Apokalipsa" kao stripovana verzija i te kako zahtevnog, biblijskog predloška, još jedno je izuzetno dostignuće vrsnog stvaralačkog dvojca, koji su i u slici i u reči uspeli da, i to uz obilje iskoraka, novozavetni tekst na najbolji način prilagode mediju stripa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije