PRIZNANJE MAŠI SENIČIĆ: Dodeljena nagrada “Dušan Vasiljev”

R. Šegrt

20. 07. 2020. u 19:18

Novinarka, urednica i scenaristkinja, Beograđanka Maša Seničić dobitnica je književne nagrade "Dušan Vasiljev" za 2019. godinu koju dodeljuje Grad Kikinda.

ПРИЗНАЊЕ МАШИ СЕНИЧИЋ: Додељена награда “Душан Васиљев”

Foto: Sajt grada Kikinde

Priznanje joj je pripalo za zbirku poezije "Povremena poput vikend-naselja" i ona je jedina pesnikinja, ali i najmlađa dobitnica ove nagrade do sada. Osim ovoga, izdvaja je i treća posebnost, jer je nagrađena u najvećoj konkurenciji. Za nagradu je, naime, pristigao čak 171 naslov, što je najviše do sada.

- Drago mi je što je u ovako velikoj konkurenciji upravo moja knjiga prepoznata kao najbolja. Verovatno ne bi trebalo izdvajati nagrade, ali mi je mnogo draže kada dobijem onu koja nosi ime ovakvog stvaraoca. Dušan Vasiljev je nepravedno i nedovoljno poznat pesnik. Nisam prvi put u ovom gradu i poznato mi je da Kikinda kao grad daje šansu mladim autorima - rekla je Maša Seničić, koja piše i prozu i poeziju, objavljuje u zbornicima, antologijama i publicistici, a trenutno priprema doktorat na FDU u Beogradu.

Žiri koji su činili Srđan Srdić, Dunja Ilić i Ivan Radosavljević, kao predsednik, saopštio je da u “vremenu koje nije naklonjeno poeziji, Maša Seničić konstituiše jedan supermoderan izraz koji dejstvuje kao potpuna analogija onome što pesnikinja generacijski, ali i na nivou vrste živi. Upravo ova diskretna naznačena generacijska aura, dovodi poeziju Maše Seničić u blizinu lirike Dušana Vasiljeva, zauvek mladog klasika i zastupnika glasa jedne davno izgubljene generacije”.

Žiri je odluku doneo većinom glasova na osnovu posebnog tona koji nosi nagrađena knjiga poezije. U najužem izboru za nagradu “Dušan Vasiljev “ bili su romani Marka Tomaša "Nemoj me buditi", kao i "Paučina", Vidosava Stevanovića. Knjiga "Povremena poput vikend-naselja" izašla je u izdanju “Trećeg trga”.

Uručenje nagrade umesto 27. marta, na dan smrti Dušana Vasiljeva kada je i Dan kikindske gimnazije, koja nosi njegovo ime, odloženo je zbog epidemiološke situacije, pa je plaketu Maši Seničić u ponedeljak je u Kikindi uručila predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak.

- Sa žirijem smo se dogovorili da uručenje bude povodom godišnjice rođenja Dušana Vasiljeva, 19. jula. Grad Kikinda se ponosi što je u prilici da na ovakav način neguje sećanje na našeg velikog pesnika- navela je Hrnjak.

ISTORIJA NAGRADE

Književna nagrada „Dušan Vasiljev“ dodeljuje se u cilju afirmacije savremene srpske književnosti i kao sećanje i izraz poštovanja prema delu kikindskog pesnika i pisca Dušana Vasiljeva. Ustanovljena je 1997. i do 2001. godine dodeljivana je na opštinskom nivou. Posle prekida od nekoliko godina odlukom Skupštine opštine Kikinda ponovo je uspostavljena 2009. i od tada se dodeljuje za najbolju pesničku ili proznu knjigu savremenog autora koja je objavljena na srpskom jeziku u periodu između dve dodele. Sastoji se od novčanog iznosa u protivvrednosti 2.500 evra i plakete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NEZNANJE, PORICANJE I ZABORAV : Filozofsko pozorište u Bitef teatru