Rezultati konkursa Ministarstva kulture u savremenom umetničkom stvaralaštvu: Dva - tri puta veći broj prijavljenih projekata, evo ko je dobio pare

M. Kralj

15. 06. 2020. u 14:00

KAO i kada su početkom prošle sedmice objavljeni rezultati sedam konkursa Ministarstva kulture i informisanja za savremeno stvaralaštvo (kapitalna dela, periodika i publikacije iz oblasti umetnosti, književne manifestacije i nagrade, film, prevodilaštvo, kulturna delatnost i Srba u inostranstvu), na kojima je 277 projekata dobilo blizu 87 miliona dinara, i minulog petka obelodanjivanjem pobednika i gubitnika ostalih šest konkursa pokazalo je da je ove godine bilo znatno više prijavljenih, nego što je bila mogućnost za njihovo sufinansiranje i finasiranje.

Резултати конкурса Министарства културе у савременом уметничком стваралаштву: Два - три пута већи број пријављених пројеката, ево ко је добио паре

Foto: I. Marinković

Za pozorište, umetničku igru, muziku, vizuelne umetnosti, kulturne delatnosti za decu i mlade i nacionalnih manjina, odvojeno je nešto više od 205 miliona dinara, a taj novac je podeljen na 498 projekta.

U godini kada se kriza izazvana pandemijeom korone odrazila gotovo na sve oblasti života, u svakoj od navedenih šest oblasti kulture i umetosti, broj prijavljenih je dvostruko, a negde i trostruko bio veći od onih čiji su projekti prepoznati i pomognuti.

PODRŠKA DžEZU, FESTIVALU HARMONIKE...

PO milion dinara komisija koja je odlučivala o muzičkim projektima namenila je festivalu klasične muzike "Vrnjci", leskovačkom festivalu Strings, Međunarodnoj tribini kompozitora, Festivalu harmonike... Toliko novca podeljeno je i džez festivalima u Vranju, Kragujevcu, Pančevu, Kraljevu.

Tako je na konkursu za projekte u oblasti likovnih, primenjenih umetnosti, dizajna i arhitekture podržano 120 prijava, dok je odbijeno čak 258. Komisija koju su činili Gordana Stanišić (predsednik), Milica Bojić Marojević i Dragan Jelenković, raspolagala je sa nešto više od 57 miliona dinara. Najveće sume, među likovnim manifestacijama, dobili su predstojeći Oktobarski salon - dva miliona, kao i Memorijal "Nadežda Petrović" i 19. Bijenale moderne umetnosti u Pančevu, kojima je pripalo po milion i po. Za godišnje programe najveća suma odobrena je za dve galerije Kulturnog centra Beograda, za Likovnu galeriju 1,1 milion, a za "Artget" - 800.000. Zanimljivo je da je Galerija SANU sa projektom uređenja svog izložbenog prostora, ostala ispod crte.

Kada su pozorišne manifestacije u pitanju, očekivano je najviše novca namenjeno Bitefu - 6,5 miliona, slede ga Sterijino pozorje sa 3,4 miliona, užički regionalni festival "Bez prevoda" (2,7), Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici (milion dinara). Na konkurs se prijavilo 219 projekata, kako manifestacija, tako i novih produkcija, a komisija (Svetislav Goncić, predsednik i članovi Željko Jovanović i Vladan Đurković), se opredelila da se finansira njih 73. Novim pozorišnim produkcijama koje su prošle konkurs uglavnom je dodeljeno približno jednako novca od 200.000 do 500.000. Među festivalima koje ove godine neće finansirati država su "Dani komedije" u Jagodini, nedavno uspostavljeni pozorišni festival pri Nišvilu, Antika fest, "Teatar u jednom dejstvu" u Mladenovcu, Festival duodrame u Topoli...

Ni komisiji koja je birala muzičke projekte (Dragan Ambrozić, predsednik i članovi Ivana Medić i Srđan Tepanić), nije bilo lako jer su od 292 kandidata izabrali tek 62 koji će biti finansirani ili sufinansirani. Rasponi između sredstava koje su opredelili za pojedine projekte nisu veliki, pa je SANU za gostovanje po Srbiji projekt "Muzika kompozitora akademika" dobila 1,5 miliona. Sa 100.000 dinara manje finansirani su festival "Gitar art", ciklus Kolarca "Tvoj svet muzike", Bemus, Nomus, Nišvil, Beogradski džez festival, a "Mokranjčevi dani" u Negotinu dobili su 1,22 miliona.

Za to koji će projekti biti finansirani iz oblasti umetničke igre pitala se komisija kojom je predsedavala koreograf Anđelka Todorović, a u kojoj su bili i Vera Obradović Ljubinković i Zdravko Radisavljević. U ovoj oblasti bilo je 119 prijava, a prihvaćeno ih je 40, na koje je podeljeno 19 miliona dinara. Najveća sredstva odobrena su projektima Bitef teatra - 1,8 miliona, a sledi Festival igre sa 1,1 i Festival koreografskih minijatura sa 900.000 dinara. Među odbijenima je festival Belef, kao i nekoliko folklornih manifestacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)