MIKA TANILA LAUREAT "ANDERGRAUND SPIRIT": Festival evropskog filma na Paliću od 20. do 26. jula

J. L.

18. 06. 2024. u 13:53

Mika Tanila, filmski režiser i vizuelni umetnik iz Helsinkija, ovogodišnji je laureat nagrade "Andergraund spirit" koje dodeljuje 31. Festival evropskog filma Palić, koji će se ove godine održati od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici.

МИКА ТАНИЛА ЛАУРЕАТ АНДЕРГРАУНД СПИРИТ: Фестивал европског филма на Палићу од 20. до 26. јула

foto: FEF Palić

 Njegovi projekti često istražuju interakciju između čoveka i mašine. Tanilini eksperimentalni filmovi prikazivani su na međunarodnim filmskim festivalima i specijalnim događajima kao što su Berlinale, TIFF Toronto, IFFR Roterdam, CPH, Međunarodni festival kratkog filma u Klermon-Feranu, Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima, Filmski festival Midnight Sun, IDFA Amsterdam i Kurzfilmtage Oberhausen.

-Srećan sam što sam dobio vest o nagradi "Andergraund Spirit" na 31. Festivalu evropskog filma Palić. Za mene reč andergraund predstavlja specifično mentalno stanje, koje je u suštini u korelaciji sa avanturom, radoznalošću i srećnim slobodnim stilom. Ovo se odnosi na sve oblike umetnosti, bilo da je to muzika, vizuelne umetnosti, književnost ili film. Veoma sam počastvovan što sam ovog puta dobitnik ove dragocene nagrade. Vaš sažeti fokus na moja filmska dela za mene je vrlo emotivan - izjavio je Tanila po saznanju da je jedan od ovogodišnjih laureata palićke filmske smotre.

Audio-vizuelne instalacije i kolažni radovi Mike Tanile izlagani su na mnogim samostalnim i grupnim izložbama, među kojima su Bijenale u Veneciji (2017), Ahi trijenale (2013), Kasel Dokumenta (2012), Šangaj bijenale (2006), Berlin bijenale (2004) i Manifesta 4 u Frankfurtu (2002). Samostalno je izlagao u Padiglione de l'Esprit Nouveau u Bolonji (2020), Kiasma Muzeju savremene umetnosti u Helsinkiju (2013–14), Muzeju savremene umetnosti St. Luis (2013), TENT, Roterdam (2013), Badišer Kunstverein, Karlsrue (2008), Dazibao, Montreal (2007) i Migrosmuseum, Cirih (2005). » Tanila je jedan od osnivača filmske produkcijske kompanije Testifilmi, koju vode umetnici.

U okviru predfestivalskog programa koji počinje 6. jula biće prikazani filmovi u pet selekcija, te publika može pogledati po sedam filmova u okviru "Najbolje iz Evrope" i dečjeg programa kao i Omaž program dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka", dok će na velikom platnu u centru Subotice biti održan program Bioskop na trgu. Takođe, projekcije filmova će biti priređene u Plaža baru na Paliću u okviru selekcije Bioskop na plaži. 

U zvaničnom programu festivala na Letnjoj pozornici, u bioskopu Abazija na Paliću, kao i bioskopima Eurocinema i Aleksandar Lifka u Subotici, biće prikazano više od 100 filmova u 12 selekcija i programa. Dve centralne takmičarske selekcije su Glavni takmičarski program i Paralele i sudari, a ostale selekcije su Mladi duh Evrope, Galicija u fokusu, Novi mađarski film, Novi evropski dokumentarci, Eko doks, Omaž dobitniku Andergraund Spirit nagrade, EFA Šorts, Selekcija filmova sa Žigmond Vilmoš festivala, selekcija studentskih filmova, predstavljanje dva festivala (domaćeg i stranog), kao i nekoliko filmova u okviru specijalnih projekcija.

Osim filmskog programa, i ove godine sve posetioce na Paliću očekuje i bogat prateći program. U galeriji Otvorenog univerziteta Subotica biće postavljena izložba posvećena legendi srpskog glumišta Bati Živojinoviću, svako festivalsko veče očekuju nas koncerti u bašti bioskopa Abazija. U stručnom delu festivala biće organizovana međunarodna radionica filmske kritike sa polaznicima iz devet zemalja, panel diskusija o položaju žena u filmskoj industriji, kao i radionicu arthaus celuloid kinematografije koju vodi španska umetnica Karla Andrade. Program će upotpuniti izložba portretne karikature, promocije knjiga i panel diskusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Dronom ubijen Ivan Šaljnev