GOJKO ĐOGO PROGLAŠEN DOBITNIKOM NAGRADE "IZVIISKRA NJEGOŠEVA": Stihom protiv novih cenzora

Marina Mirković

22. 05. 2024. u 16:53

SVEČANOST povodom proglašenja dobitnika nagrade "Izviiskra Njegoševa" upriličena je pre dve večeri u Kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, a ovo visoko priznanje, za celokupno delo, dodeljeno je Gojku Đogu koji pripada redu najizrazitijih pesnika i esejista, koji su obeležili razmeđe dva metežna veka.

ГОЈКО ЂОГО ПРОГЛАШЕН ДОБИТНИКОМ НАГРАДЕ ИЗВИИСКРА ЊЕГОШЕВА: Стихом против нових цензора

Tanjug

- Od zbirke "Tuga pingvina" do knjige pesama "Put u Hum" ostvario je svoju apokrifnu lirsku mitologiju po kojoj se prepoznaje u današnjoj buci i mnogoglasju. Autor je modernog osećanja za jezik i kulturno nasleđe, s razvijenom istorijskom svešću i moralnim sluhom u epohalnim izazovima - rečeno je o Đogu u saopštenju žirija, kojim je predsedavao Matija Bećković, dok su članovi bili Milutin Mićović iz Nikšića, Ranko Popović iz Banjaluke, Dragan Stanić iz Novog Sada i Dragan Hamović iz Beograda.

Nagrada "Izviiskra Njegoševa", utemeljena 2007. godine, dodeljuje se bijenalno za najbolju objavljenu knjigu, sabrana ili izabrana dela nekog pisca, kao i za ukupno životno delo objavljeno na srpskom jeziku.

- Ponosan sam na moje roditelje koji su zajedno sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i Mitropolitom crnogorsko-primorskim gospodinom Joanikijem ustanovili književnu nagradu "Izviiskra Njegoševa". Čestitam pesniku Gojku Đogu na osvojenoj nagradi i velikom priznanju, kao i uvaženom žiriju na čelu sa Matijom Bećkovićem na izboru dobitnika - izjavio je Tomislav Momirović, domaćin manifestacije.

Svečanosti u Kripti Hrama su prisustvovali Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije, Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko - primorski gospodin Joanikije, Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki gospodin Metodije, Episkop remezijanski Stefan i drugi crkvenodostojnici, predstavnici porodice Momirović, kao i veliki broj eminentnih zvanica iz kulturnog i javnog života.

- Šta je primerenije nego da se književna nagrada "Izviiskra Njegoševa" objavljuje na mestu na kojem se objavila izviiskra iz pepela Svetog Save - zapitao se, govoreći za "Novosti", akademik Bećković, i nastavio:

- Šta je Lovćen, ako nije Vračar, a ko je spaljivao Njegoševu kapelu ako nije novi Sinan-paša, onaj isti koji je spaljivao pesme Gojka Đoga? Da se "Izviiskra Njegoševa" dodeljuje po fizičkoj a ne po moralnoj visini, bilo bi boljih kandidata od Gojka Đoga. Ali, pošto se dodeljuje po visini moralnoj i duhovnom junaštvu, Đogo nije imao parmenika.

Dragan Stanić alijas Ivan Negrišorac smatra da poezija Gojka Đoga jeste jedan paradigmatičan slučaj u kome je demonstrirana rafinirana pesnička samosvest, a istovremeno i veliki potencijal energije usmerene prema kulturi otpora, a za "Novosti" je Stanić rekao i ovo:

- Ako se poezijom Đogo pre četiri decenije borio protiv autoritarnog sistema koji je podrazumevao sankcije za takozvani verbalni delikt, danas u ambijantu neoliberalizma i neokapitalizma društva kao da ponovo uvode oblike verbalnog delikta, koje sankcionišu određeni način mišljenja i ponašanja. Koliko je ta opasnost ozbiljna najbolje nam pokazuje tzv. Zakon o rodnoj ravnopravnosti. To znači da za kulturu otpora negovanu u savremenom pesništvu još postoji veliki prostor, i potvrđuje i koliko je poezija Gojka Đoga i dalje živa.

I Dragan je Hamović naglasio da su retki pesnici koji smatraju bitnijim zadatkom da posvedoče istinu, ma koliko gorku i surovu, nego da izmišljaju odsutnu lepotu - govoreći o Đogu koji je u času svoje zrelosti od zapaženog stvaraoca namah bio pretvoren u mračnjački politički simbol, da bi slična žigosanja poneo i u godinama preusmerenih zabluda, u doba tzv. tranzicije u svet selektivne i lažljive slobode.

- Ali, doslednost se ipak moralno isplati, makar i na duži rok. Doslednost i sabranost, bez množenja reči, bez množenja lirskih naslova, ključne su odrednice lirskog portreta Gojka Đoga - naveo je Hamović, zaključivši:

- Gojko Đogo ne samo da je dosegao visok stepen pesničke artikulacije i satkao svoje parče sveta u matičnom jeziku, nego je i osvetlao obraz srpskoj poeziji kada je trebalo stati i postojati i, ne jednom, muški izdržati.

Sam laureat, ističući da ga je "Izviiskra" obradovala, kao što bi obradovala svakog pesnika, nakon proglašenja te radosne vesti za "Novosti" je rekao:

- U pesmi "Crnogorac k svemogućemu Bogu", Njegoš kaže: "Ja se nadam nešto tvoje da u dušu moju sjaje", makar to bilo i "štogođ malo", premalena "iskra ognja"... I ja se nadam da će ova ugledna nagrada, kao kiseonik, malo pripomoći da ta iskra - ako je ima - i u mojoj duši ne zgasne "pređe roka".

Nagrada "Izviiskra Njegoševa" biće uručena 1. novembra, a sastoji se od povelje i plakete, umetničkog rada vajara Ljubiše Mančića, i novčanog iznosa koji uručuje predstavnik kompanije "MONA" koja je suosnivač i donator nagrade.

Prethodnici

DOK su Miodrag Pavlović i Rajko Petrov Nogo, prvi dobitnici "Izviiskre Njegoševe", priznanje poneli za određene knjige, a mitropolit Amfilohije za svoja izabrana dela, Milovan Danojlić, Ljubomir Simović, Ranko Jovović, Đorđo Sladoje, Milosav Tešić i Matija Bećković prestižnom nagradom su ovenčani mahom za celokupno svoje delo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZVEZDA SE REŠILA VEZISTE: Stranac napustio Marakanu, a ostaje u Superligi