MISTIČNI SVET ŠUME: Postavka Saše Montilja u Galeriji RTS (FOTO)

M.A.K.

07. 05. 2024. u 18:50

NA izložbi "Utočište", koja će biti otvorena u četvrtak 9.maja, u 19 časova, u galeriji RTS, Saša Montiljo predstaviće svoje slike, fotografije i skulpture.

МИСТИЧНИ СВЕТ ШУМЕ: Поставка Саше Монтиља у Галерији РТС (ФОТО)

Foto promo

Rođen 1978. u Beogradu, Montiljo je slikarstvo učio kod profesora Aleksandra Lukovića Lukijana. Član je ULUPUDS-a, čiju godišnju nagradu je dobio 2015. i ima status slobodnog umetnika.

Ovaj samorodni slikar, duže od dve decenije, kako tvrdi likovni kritičar maja Živanović, vlada magijskim realizmom:

- Bistrina i iskrenost kojom Saša Montiljo posmatra i razume svet, i prenosi ih u osobena likovna dela, svakim novim ciklusom iznenađuju snagom stilskih pomaka i tek naznačenim motivskim dostignućima. Kao što priroda bešćutno živi u promenama, tako umetnik traži suštinu - hrabro pristupajući slikarstvu kao stalnom promišljanju. Njegovo stvaralaštvo izuzetne je estetike, studioznih kompozicionih rešenja i bujne pejzažne atributivnosti, a počiva na prožimanju simbolizma i magijskog realizma. Suptilnost svetlosti, treperenje vazduha i boje, izazivaju dilemu u posmatraču - da li je pred njim realan prizor ili je to umetnikova impresija?

Foto promo

Stara šuma

Motivi na njegovim delia kreću se od dramatičnih pejzaža, lirskih, ali i uznemirujućih prizora šume, do portretskih prikaza njenih bića, dodaje Živanovićeva:

- Lajtmotiv postavke svakako i jesu šume, u čijim jedinstvenim atmosferama prepoznajemo vezanost za arhetipsko. Spajanjem viđenog i imaginarnog, uvođenjem ličnog i magijskog u prizorima monumentalnih, čvornovatih stabala, kao i šuma raskošnog kolorita, sagledavamo vezu sa utočištem - onim praiskonskim, jer drveće ima korenje u našim precima. Ono je na metafizičkom nivou znamenje povezivanja dva antipoda - života i smrti, a šume su polazište za interpretaciju duhovnog promišljanja. Naglašenih krošnji, njihova koloritna treperavost vidljiva je kroz sva četiri godišnja doba, specifičnog pristupa fenomenu svetlosti...

Foto promo

Ka svetlosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)