I PESMA I MOLITVA IMAJU KRILA I OČI DUŠE: "Meša" konačno u rukama Selimira Radulovića (FOTO)

M. N. M.

16. 04. 2024. u 18:14

RADOSNA je i puna časti za mene prilika da se pridružim koloni mojih kolega koji su stali pod književnu zastavu Meše Selimovića, izuzetnog pisca i časnog čoveka, reči su kojima je pesnik Selimir Radulović, 36. u nizu dobitnika nagrade "Novosti" za knjigu godine, započeo obraćanje prisutnima, držeći u rukama Povelju i reljef sa likom pisca čije ime nagrada nosi.

И ПЕСМА И МОЛИТВА ИМАЈУ КРИЛА И ОЧИ ДУШЕ: Меша коначно у рукама Селимира Радуловића (ФОТО)

Novosti/D. Milovanović

Priznanje za knjigu "Zapis na stubu, jerusalimskom" u izdanju "Lagune", laureatu je glavni urednik "Novosti" Milorad Vučelić uručio među ruševinama nekadašnje Narodne biblioteke stradale u šestoaprilskom bombardovanju, na Kosančićevom vencu.

- Danas je mnogo pesnika, a malo pevača, mnogo poezije, a malo pesama - naveo je Radulović. - Hoću reći - danas je malo onih retkih, izabranih pevača, obdarenih iskustvom mita, pesničkom snagom i smislom za riznicu starih stihova. Pesnici se rađaju, a ne stvaraju! Savremeno zanatlijsko pismo je udovoljilo osnovnim zahtevima svete pismenosti, ali nije ispunilo uslove prepoznatljive u ontološkom kontinuitetu trajanja pesme - od Homera, preko Najlepše i Najveće knjige pesama i romantičara, do poslednjeg velikog pevača Rajnera Marije Rilkea. Pesma i molitva nedre iz istog gnezda. I jedna i druga imaju krila i oči duše. Pesma je, kao i molitva, disanje. Kad čovek diše - živ je. I molitva i pesma čoveka čine živim.

Novosti/D. Milovanović

Vikarni episkop novobrdski Ilarion je svoju besedu o nagrađenoj knjizi i pesniku otpočeo primećujući kako je čudesan osećaj sabrati se baš tu, na mestu stradanja Reči, i to radi jedne knjige pesama.

- Pesništvo je stvaralaštvo, rađanje odnosa kroz novinu sa drugim i drugačijim, kroz novinu koju donosi razgovor sa onim koji nam kroz njega postaje bližnjim. Sabrali smo se danas da se okupamo rečju, da bismo se prineli reči koja beše na početku - rekao je Ilarion. - Promisao a možda i promišljanje nekoga od zemaljskih je udesio da se o časnom postu, na ovom mestu, u svetoj četrdesetnici saberemo oko knjige pesama o podvigu, pokajanju, suzama koje nam čiste pogled srca ka Ocu nebeskom. Skladni u jednostavnosti, nepretenciozni stihovi Selimira Radulovića nam prenose etos procvetale pustinje, grada istinske slobode.

Novosti/D. Milovanović

- Ne samo one slobode koju je izvojevao knez Mihailo za Beograd i Srbiju nego pre svega za slobodu od promašaja, truležnosti, slobodu od zablude da tražimo život tamo gde života nema, da tražimo vodu sa izvora suvih. Pesnik nas hrabri da ispod ruševina našeg bića pronađemo kamen ugaoni, kamen ključni i da ga postavimo kao temelj i ukras svoda novoga grada koji treba da zidamo. Da gradimou sebi Jerusalem, tvrđavu mira. Hvala Selimiru na pesmi o stubu mramornom, stubu jerusalimskom, na pesmi o pečenoj ploči sa slovima na njoj. Pesma o stubu slovesnom je pesma o svima nama i treba da bude pesma svih nas. Kao i ljubav i znanje, ukoliko to dvoje nisu jedno isto, i prava pesma se deljenjem umnožava. Hvala na ovom pregnuću za pesmu i na podvigu za nastavak puta ka slobodi.

Radulović je jedan od najistaknutijih savremenih srpskih pesnika, delatan više od četiri decenije, a o njemu je Zoran Đerić, jedan od članova Velikog žirija "Novosti", između ostalog rekao:

Foto: Novosti

- U nastojanju "da ispiše list novi u Knjizi nebeskoj", Selimir Radulović je napisao neke od stihova koji će obasjati "i taj stidljivi plam sveće", najveća vatra onog koji veruje, ali i strahuje, onog koji je grešio i kajao se, učenika koji je krenuo za svojim Učiteljem. Svojevremeno sam pisao o filigranskoj, suptilnoj lirici Selimira Radulovića, koja je sva pastelna - meka, blaga, umešno tonirana pesnička slika odrastanja, sazrevanja, ljubavi... U njoj je čitav pesnički univerzum: na jednoj strani su Bog, dubina beskraja, zvezde, noć, a na drugoj - porodica i svet intime. Tu negde između svakodnevnih motiva i tzv. večnih tema, između anđeoskog i božanskog, odnosno sestrinskog i bratskog, majčinskog i očinskog; između svetlosti i tame, beline i tavnosti, nepomućene lepote i preteće senke; od melanholičnog do elegičnog osećanja; od trenutnog i prolaznog do uzvišenog i patetičnog; čak do filozofskih i metafizičkih prostora - rasprostire se Radulovićeva pesnička poslanica.

Nagrada je i ove godine dodeljena uz podršku Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?