KNJIŽEVNI kritičari biraju knjigu godine (9.): Traženje smisla glasom ljubavi

V. N.

17. 02. 2024. u 18:00

SA današnjim brojem objavili smo glasove 37 književnih znalaca.

КЊИЖЕВНИ критичари бирају књигу године (9.): Тражење смисла гласом љубави

Ilustracija Novosti

ZORANA OPAČIĆ  (Beograd)

1. "OD CRVENOKOSE BOGINjE DO SLEPIH PEVAČICA",

Slavica Garonja ("Prometej")
2. "IZMEŠTENIK", Dragan Hamović ("Prometej")
3. "POETSKOKRITIČKI MODERNIZAM", Jelena Panić ("Službeni glasnik")
4. POETIČKI IZAZOVI I DRUGI OGLEDI", Marko Nedić ("Akademska knjiga")
5. "I DRUGE PRIČE", Saša Knežević (MB Istočno Sarajevo)

Foto RTS

ZNAČAJNA sintetička studija S. Garonje uspostavlja jasnu crvenu nit ženskog, matrijarhalnog principa koji opstajava u višemilenijumskoj vertikali srpske kulture: one koje daju i čuvaju život nisu samo praistorijske boginje, slepe pevačice usmene poezije koje vide izvan vidljivog, već i važne junakinje i autorke savremene književnosti. Lirsko suočavanje sa unutarnjim i spoljašnjim, vidljivim i nevidljivim granicama i ograničenjima vlastitog postojanja smešteno je u pažljivo komponovanu pesničku zbirku D. Hamovića. Novi uvidi u reflektovanje društvene, kulturne i političke prošlosti u modernističkoj poeziji i prozi 20. veka predmet su vrednih naučnih ogleda J. P. Maraš. M. Nedić u novoj monografiji nastavlja istraživanja srpske proze i njenih razvojnih i poetičkih tokova. U opora svedočenja junaka kraće proze S. Kneževića smešteni su detinjstvo u zajedničkoj zemlji, ratni logori i postkoronarna svakidašnjica. Njih boji svest o kvarljivosti ljudske prirode koja u ratnom vremenu vrlo lako nagriza dušu.

* * * * * * * * * * * * *

DOBRIVOJE STANOJEVIĆ (Smederevo)

1. "POETIČKI IZAZOVI I DRUGI OGLEDI", Marko Nedić ("Akademska knjiga")

2. "ALCHAJMER KAFE", Ratomir Rale Damjanović ("Prometej")
3. "PSIHOLOGIJA GRAVITACIJE", Nenad Šaponja ("Prometej")
4 "ODBRANA I PRETPOSLEDNjI DANI: STATUS SAVREMENE KNjIŽEVNOSTI I UMETNOSTI", Milan Orlić ("Mali Nemo")
5. "MAČ DESPOTA STEFANA", Danilo Jokanović (SKZ)

Foto Privatna arhiva

M. NEDIĆ iz godine u godinu istrajno prati i tumači srpsku književnost. Nova viđenja proze D. Ćosića, V. Čolanovića, D. Mihailovića, S. Stojanovičća, M. Vuksanovića, Ž. Pavlovića, D. Kovačevića, J. Radulovića, M. Popovića, G. Olujić, R. Belog Markovića i D. Kekanovića omogućavaju bolja sagledavanja imanentnih linija savremene srpske književnosti. U deset novih ironijom osenčenih pripovedaka R. Damjanovića pripoveda se o ljudima bez mogućnosti osvrtanja na svoju prošlost, bez čvrstog identiteta, sa elementima depresivne izglobljenosti iz autentične stvarnosti. Duhovita i kontemplativna pesnička knjiga N. Šaponje o traženju specifičnog smisla u besmislu. Uspela dramsko-lirska kompozicija čini da se unutrašnja dijalogičnost dovede do posebne živosti. Baveći se položajem savremene književnosti, umetnosti i filosofije M. Orlić proteže svoja interesovanja od nastarijeg filosofskog vrednovanja umetnosti i književne tradicije do danas. Pesnička knjiga liričara D. Jokanovića koji ne ide prema jeftinim efektima iako je rima veoma važno sredstvo ove pevanije.

* * * * * * * * * * * * *

SANjA MACURA (Banjaluka)

1. "U KOSTRETI", Slobodan Jović ("Čigoja")

2. "GOLUBOVI NA ŠTRIKANOJ ZAVESI",
Slobodan Ristović (Biblioteka "Ljubiša R. Đenić")
3. "POSLIJE ZABAVE", Stevo Grabovac ("Imprimatur")
4. "ŠIPAK IZ PREBILOVACA", Mirko Vuković ("Baštionik")
5. "... I DRUGE PRIČE", Saša Knežević (MB Istočno Sarajevo)

Foto privatna arhiva

U PESNIČKOJ zbirci S. Jovića dominira glas koji, kroz pažljivo satkane stihove, progovara nenametljivo, neprimjetno, čak skrušeno, utiskujući ljubav kao apsolut u sve što vidi, dotakne, promisli. Zbirka S. Ristovića razotkriva pesnika što stihovima diše, rečima gleda, lirskim slikama dodiruje svet. A te njegove reči kao da su izbegle iz starih priča kraj ognjišta. Roman S. Grabovca napisan pitkim, izbrušenim stilom, roman je o gubicima, bolu, ocu, nasleđu, pisanju, a unutar svega toga o ontologiji zla i strahoti njegovog postojanja. Roman M. Vukovića kazuje priču o zločinu iz Drugog svetskog rata u kojem su ustaše pobile stotine Srba i zatrle desetine porodica. Knjiga S. Kneževića obuhvata tematski raznolike pripovetke povezane mirisom prošlosti koji u sebi nosi dozu oporosti. Zbirka se odlikuje bogatstvom jezika i dozom jetkog humornog odnosa prema životu i ljudima u njemu.

* * * * * * * * * * * * *

NEMANjA VELjOVIĆ (Beograd)

1. "MIKELANĐELOV POMOĆNIK", Radivoj Šajtinac ("Geopoetika")

2. "KONjI MOJE DUŠE", Ana Bugarinović (Zenit books)
3. "NA KAFI KOD ŠEKSPIRA", Sanja Domazet ("Službeni glasnik")
4. "KAD MRTVE DUŠE MARŠIRAJU", Emir Kusturica (Catena Mundi)
5. "ZAPIS NA STUBU", Selimir Radulović ("Laguna")

Foto privatna arhiva

RETKO koji pisac tako neumorno šilji pero sam o sebe kao R. Šajtinac. Krv koja ropće u grafitu naizgled samo-zadovoljava čitaoca, mnogi i dalje ramlju za Šajtincem. U neka davna vremena kroćenje je bilo više u očima onog koji namiče omču, nego u onome čiji se vrat - kao maslačak - sabija u beton, Ana govori o tome, Ana mašta da mašta čuva maslačak za čitaoca. Popiti kafu kod Šekspira je skroz dovoljno, a nekad i više od toga. Možda se nikad lepše nije umiralo nego u renesansi, iako je podosta zakasnila mrtve duše marširaju, ne traže spokoj, već čitaoce da ih ponovo umiju. Jerusalimski stubovi su opaka stvar, ako neko i izmakne merdevine hrišćanstva niko pasti neće, pisac to ne zna, ali veruje - što je dovoljno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)