"ODMOR BAŠIBOZUKA" U BEOGRADU: U zemlju stigla slika Paje Jovanovića, otkupljena kod londonskog "Sadebija"

M.Kralj

06. 02. 2024. u 17:39

SLIKA "Odmor bašibozuka" našeg poznatog slikara Paje Jovanovića, posle gotovo tri meseca stigla je u Beograd.

ОДМОР БАШИБОЗУКА У БЕОГРАДУ: У земљу стигла слика Паје Јовановића, откупљена код лондонског Садебија

Foto privatna arhiva

Platno kupljeno na aukciji londonskog "Sadebija" prošlog novembra, sada je i zvanično u posedu Muzeja grada Beograda, o čemu je javnost obavestilo Ministarstva kulture. U njihovom saopštenju napominje se da će "o terminu i mestu izlaganja javnost biti obaveštena nakon završetka svih neophodnih muzejskih procedura koje su potrebne da bi ovo remek-delo bilo dostupno očima domaće i svetske javnosti".

Vest je "Novostima" potvrdila direktorka Muzeja grada Beograda, Jelena Medaković, ističući da će, pre nego što uđe u ovu instiuciju, slika morati da prođe i sve carinske procedure.

Foto privatna arhiva

Jelena Medaković predstavnici Uprave carine i "Milšpeda" dočeali Jovanovićevo remek delo

- Veliku zahvalnost dugujemo carini, policiji, svim gradskim i republičkim službama, što su pomogle da jedan ovako vredan eksponat stigne bezbedno na svoje odredište- rekla nam je Medakovićeva.

Direktorka MGB je ponovila i da će ovo ulju na dasci, dimenzija 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5), iz Jovanovićeve orijentalističke faze, izaći pred Beograđane, u Konaku knjeginje Ljubice. Pre svega, kako je navela, jer je atmosfera ovog reprezentativnog prostora Muzeja , najkompatibilnija sa onom predstavljenom na Jovanovićevom remek delu. Ipak, kako saznajemo, odustalo se od ideje da uz "Odmor bašibozuka" budu izložena i druga dela koje baštini ova institucija u Muzeju Paje Jovanovića, već će to biti izložba jedne slike.

POKLONIO VIŠE OD 800 PREDMETA

SLIKA "Odmor bašibozuka" kupljena je da nadomesti nedostatak dela iz orjentalističkeg faze u zbirci koju je pet godina pre smrti, 1952. Jovanović poklonio Muzeju grada Beograda, a koja sadrži više od 800 predmeta - njegova vredna umetnička dela, slikarski pribor, lična dokumenta, indeks, diplome, medalje, beleške, prepiske, skice... Muzej Paje Jovanovića se sada nalazi u Ulici kralja Milana 21, na četvrtom spratu, a kada bude gotova matična zgrada u Resavskoj ulici, tu će naći svoje mesto.

Dela sa žanr motivima, poput ovog Jovanović je počeo da radi kao mladi umetnik pod uticajem svog profesora Leopolda Karla Milera, orijentaliste i zaljubljenika u Egipat. Po njegovom savetu putovao je po Crnoj Gori i Albaniji (posebno u okolinu Skadra), gde je beležio autentični život tamošnjih stanovnika. Slike je potom prodavao preko svojih galerista Tomasa Valisa i Artura Tita Sina, pre svega u Britanijni, ali su ih kupovale i druge galerije.

U Londonu se "Odmor bašibozuka" pojavio 9. novembra, na aukciji nazvanoj "Put svile - slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji", kao lot broj 90, sa procenjena vrednost bila je između 70.000 i 100.000 funti.Tadašnji vlasnik ju je kupio marta 1994. na aukciji kod "Kristija", pod imenom imenom "Arnautski ratnik". Tokom nadmetanja slika je "na čekić" postigla cenu od 240.000 funti, koliko je i koštala našu državnu koja se pojavila kao kupac u korist Muzeja grada Beograda. Naime, još krajem prošle godine vraćen je takozvani vat, odnosno razlika do 304.800 funti, koliko je bilo uplaćeno na ime tamošnjeg poreza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)