SVET U INTIMNIM REFLEKSIJAMA: "Zapisi nevidljivog-Izložba slika i crteža", doktorski projekat Milice Popović na FLU

M.A.K.

22. 01. 2024. u 16:57

DOKTORSKI umetnički projekat Milice Popović "Zapisi nevidljivog-Izložba slika i crteža" koje će biti pred publikom u Galeriji FLU, od utorka 23. januara, u 19 časova, obuhvata radove nastale u periodu između 2021. i 2023. godine. Reč je o umetničkom spoju tendencija iz različitih perioda istorije umetnosti.

СВЕТ У ИНТИМНИМ РЕФЛЕКСИЈАМА: Записи невидљивог-Изложба слика и цртежа, докторски пројекат Милице Поповић на ФЛУ

Foto promo

Počevši od impresionističkih težnji, a dalje istražujući apstrakciju u stavu njujorške škole slikanja, umetnica istražuje granice reprezentacije koje je uvode i u teme poput slobode, stvaranja i uzvišenog, isatiče se u najavi izložbe:

- Apstrakcija u njenim radovima, nastaje iz iskustva života kroz opažanje, posmatranje i nije rezultat formalizma. Umetnica se oslanja na romantizam, enformel i apstraktni ekspresionizam kao filozofske sisteme u kome je proces slikanja ključna komponenta i posledica transformacije motiva. Čin slikanja, za umetnicu predstavlja način razmišljanja i reflektuje njenu intimnu interpretaciju sveta kao nestatičnog, dinamičnog entiteta u beskonačnom preobražaju. Na slikama i crtežima predstavljena je neprikazivačka autonomija sa elementima asocijativnog. Umetnica teži stvaranju slika koje izazivaju isti vitalni efekat kao susret sa prirodnim pojavama, ciljajući na intenziviranje emocionalnog kapaciteta posmatrača.

Izložena dela nalaze se na granici između figuracije i apstrakcije, i to figurativni elementi imaju pejzažne karakteristike, sugerišu život: mreže, vegetaciju, tragove u snegu, magle, dok se apstrakcija odnosi na sam jezik, sistem komunikacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?