ŽIVEO I MISLIO KAO PESNIK: Predstavljen novi 11. tom sabranih dela Stevana Raičkovića, u izdanju Srpske književne zadruge

D. Bogutović

24. 11. 2023. u 05:00

NOVI 11. tom, pridodat sabranim delima Stevana Raičkovića (1928-2007), pod naslovom "Jedan mogući život", koji je priredio pesnik Miroslav Maksimović, objavljen je i predstavljen u Srpskoj književnoj zadruzi.

ЖИВЕО И МИСЛИО КАО ПЕСНИК: Представљен нови 11. том сабраних дела Стевана Раичковића, у издању Српске књижевне задруге

Jovana Dišić , Miroslav Maksimović i Miloš Raičković, Foto V. Danilov

Promociji su prisustvovali sin velikog pesnika Miloš Raičković, kompozitor, njegova supruga Mivako, njihova deca Adam i Ana.

U knjizi su Raičkovićev autopoetski tekst, pesnička knjiga "Fascikla 1990/2000" za koju je 2004. dobio nagradu "Meša Selimović", koju dodeljuju "Večernje novosti", kao i "Fascikla, poslednja". U tom nedovršenom rukopisu su pisma Miloša Crnjanskog koji je bio njegova velika, pesnička mladalačka ljubav, komentari uz pisma, odlomak iz poeme "Slučajni memoari".

- Nešto što se kod Raičkovića nikada nije menjalo, od trenutka kada se osetio kao pesnik, pa do kraja života, bilo je načelo poezije i načelo pesnika. Mada je pisao i prozu, imao čak ideju da napiše roman, mislio je i živeo isključivo kao pesnik. Čitav njegov život bio je svijen oko poezije, ne samo da je živeo kroz poeziju i za poeziju, nego je u životu bio pesnik. Visok i uspravan - kakvog ga se sećamo sa beogradskih ulica - Raičković je bio i u javnom životu - rekao je Maksimović.

Foto V. Danilov

Prisećajući se dugogodišnjeg prijateljstva sa Raičkovićem, započetog od prvog susreta, Matija Bećković je rekao:

- Bio je otmen, lep, istinit, dubok, diskretan. Svoj čovek na svom mestu i kao što se nekad govorilo, čovek svoje glave. Njegovi inicijali S. R. nisu samo inicijali, i ne znače samo svojeručno nego i samosvojno i verodostojno, nego su i svojevrsni pečat, genetska šifra, DNK, ovog jedinstvenog čoveka. Živeo je svoj život po svom: u tri "vesti dana", pre ručka mala ljuta rakija, posle ručka spavanje do pet. Bio je strastveni pušač, pa je nekom prilikom izjavio: "Jedva čekam da se probudim da bih mogao da pušim!" Svaki posao van pesništva, za njega je bio - gubljenje vremena.

Matija Bećković, Foto V. Danilov

Na Raičkovićevo rodno mesto, selo Neresnicu u istočnoj Srbiji, podsetila je Jovana Dišić, spisateljica i direktorka Narodne biblioteke u Kučevu, izražavajući veliki ponos tog kraja koji je iznedrio takvu pesničku veličinu. Miloš Raičković je izrazio zadovoljstvo što mu je otac bio izuzetno pedantan, veoma brižljivo sređivao svoje rukopise i ostavio veliki broj urednih fascikli. Glumica Nataša Lasica nadahnuto je čitala Raičkovićevu prozu, kao i čuvenu pesmu "Kamena uspavanka".

Unuci Ana i Adam i snaja Mivako, Foto V. Danilov

Reči Brata i majke

KAD sam se rodio u Senti, Raičković je pohađao senćansku osnovnu školu, u kojoj su mu učitelji bili otac i majka. U toku Drugog svetskog rata moji roditelji i ja stanovali smo u kući njegovih najbližih srodnika u Tološima. Kasnije smo odlazili kod njegovih u Suboticu i kod mojih u Kolašin. Verina kuma na našem venčanju bila je njegova Bojana, rekao je Bećković i dodao:

- Kad je objavio prve pesme, pitala ga je tetka: "Pomaže li ti što otac Milan?" A brat Moma, čitajući Stevanove pesme izgovorio je bezbroj puta rečenicu: "I ja bih mogao tako da pišem da me nije sramota!" Reč, koju je najčešće citirao Raičković bila je ona njegove majke Živke: "Nismo svi isti!"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)