FILMOVI ŽIVOJINA PAVLOVIĆA: Jugoslovenska kinoteka obeležava devet decenija od rođenja proslavljenog reditelja

V.V.S.

14. 11. 2023. u 12:09

JUGOSLOVENSKA kinoteka velikom retrospektivom Živojina Žike Pavlovića (1933-1998) - šesnaest dugometražnih i kratkih filmova - obeležava 90 godina od rođenja i 25 godina od smrti srpskog i jugoslovenskog reditelja i scenariste, jednog od najistaknutijih autora crnog talasa i višestrukog dobitnika Zlatnih arena na festivalu u Puli. Hronološki koncipiran program obuhvatiće u sali "Makavejev" (od 14. do 16. novembra) deset filmova, a zatim još šest u Muzeju kinoteke, od 17. do 19. novembra.

ФИЛМОВИ ЖИВОЈИНА ПАВЛОВИЋА: Југословенска кинотека обележава девет деценија од рођења прослављеног редитеља

foto Promo

Kako se ističe, to će biti retka prilika da se na velikom ekranu vide prvi Pavlovićevi radovi, iz vremena Kino kluba Beograd, kao što je "Triptih o materiji i smrti" (1960) i filmovi iz omnibusa "Kapi, vode ratnici" (1962) (segment "Žive vode") i omnibusa "Grad" (1963) (segment "Obruč"). Slede poznata ostvarenja- "Kad budem mrtav i beo" (1967), "Zaseda" (1969), "Crveno klasje" (1971), "Zadah tela" (1983) i drugi, a retrospektivu zaključuje "Dezerter" (1992).

Takođe, Jugoslovenska kinoteka je za svoje učešće u ovogodišnjem evropskom projektu "Sezona filmskih klasika" odabrala upravo Pavlovićevu "Zasedu", koja će biti digitalno restaurisana i premijerno prikazana 28. decembra, što je datum prve filmske projekcije na svetu - u Parizu 1895. godine.

U okviru obeležavanja jubileja za 27. novembar najavljeno je i predstavljanje monografije o Živojinu Pavloviću, koju su zajedno objavile Jugoslovenska kinoteka i Slovenska kinoteka, budući da je Pavlović značajan deo karijere ostvario u Sloveniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave