REMEK DELA DEVETE UMETNOSTI: Vrhunska nova izdanja naših strip izdavača na Sajmu knjiga

Marina Mirković

27. 10. 2023. u 19:34

MNOŠTVO su novih izdanja svojoj vernoj publici i ove godine na Sajmu knjiga predstavile izdavačke kuće specijalizovane za devetu umetnost - ima tu, zaista, ponečega za svačiji ukus, podsećanja na klasike, repriza velikih dela u novom ruhu i premijera kultnih, ali i sasvim novih stripskih ostvarenja.

РЕМЕК ДЕЛА ДЕВЕТЕ УМЕТНОСТИ: Врхунска нова издања наших стрип издавача на Сајму књига

Promo

Trijumf vizuelnog pripovedanja, na gotovo četiri stotine stranica, ostvaren je u najiščekivanijem delu u novijoj istoriji stripa, legendarnom projektu "Čudovišta" na kome je Bari Vindzor Smit radio duže od tri i po decenije, a koji je na srpskom jeziku predstavljen zahvaljujući kući "Makondo" koja umnogome gradi ime na velikim i izazovnim izdavačkim poduhvatima.

Porodična drama, politički triler, metafizičko putovanje, intimni portret pojedinaca koji se bore da povrate svoje živote ali i epska politička odiseja kroz američku istoriju omeđenu dvema generacijama - sve to su delom "Čudovišta". Trauma, sudbina, savest, iskupljenje, tek su neke od brojnih tema koje se ukrštaju u najambicioznijem grafičkom romanu u karijeri autora, ovenčanom sa tri Ajznerove nagrade 2022, uključujući i onu najvažniju, za najbolji grafički roman.

"Lokomotiva" i "Sistem komiks" na Sajmu predstavljaju mnoštvo novih, na različite načine (i za različite društvene grupe) intrigantnih izdanja, a među njima je i album "Crveni slonovi", prvi iz trotomnog serijala na srpskom naslovljenog (izmišljenom?) rečju "Komunarke". Podsećajući na činjenicu da je među učesnicama krvave epizode Pariske komune bilo i žena, buržujki, radnica, prostitutki, Francuskinja i strankinja, poznatih i anonimnih, koje su sve došle na barikade i uzele oružje u ruke odlučne da brane svoje prava - Vilfrid Lupano je odlučio da oživotvori sudbinu tih "komunarki", žena - učesnica Pariske komune, kroz serijal čiju priču nose talentovani crtači, a u prvom albumu to je Lusi Mazel.

"Stalker" i na ovaj Sajam donosi s velikom strašću probrane i sa ljubavlju opremane, prevođene i objavljivane albume majstora, među njima i jedan od ranih ali do danas najcenjenijih radova Tardija, velikana francuskog stripa. U "Ledenom demonu" on je pokušao da osmisli strip kakav bi zajednički mogla sačiniti njegova dva duhovna oca, Žil Vern i Gistav Dore, dajući im omaž ali vešto izbegavši da svoj rad pretvori u jeftinu kopiju tuđeg stila. Uvodeći elemente humora apsurda, pa i parodije, mladi autor radeći na "Demonu" ovladava sopstvenim manirima, i u ovoj dinamičnoj avanturi žilvernovske estetike, vizuelno spektakularno izvedenoj, naziru se odlike poznijeg, zrelog Tardija a priča (p)ostaje jedna od temeljnih tačaka Tardijeve fikcije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!