HOD PO TRAGOVIMA SEĆANJA: Izložba Željke Momirov u Prodajnoj galeriji Beograd

M. Kralj

14. 10. 2023. u 10:30

POSTAVKA "Bez naziva - Tragovi", koju je pred publiku u Prodajnoj galeriji Beograd iznela naša ugledna vajarka Željka Momirov, predstavlja radove nastale od 2000. do prošle godine.

ХОД ПО ТРАГОВИМА СЕЋАЊА: Изложба Жељке Момиров у Продајној галерији Београд

Foto promo

Većinom su, međutim, kako, za "Novosti", kaže ova redovna profesorka na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju, dela novijeg datuma.

- Izložbu čine skulpture i objekti za koje sam koristila gume, lupe i druga uveličavajuća stakla - objašnjava Momirov. - Njih prate i crteži, koji i dalje nose naziv "Uglovi mojih ulica". U njima, kao i u trodimenzionalnim radovima bavim se svim onim stvarima koje su na mene ostavile traga. To su tragovi mojih životnih traženja, ali i tragovi sećanja.

Umetnica kojoj je ove godine na Oktobarskom salonu Narodnog muzeja u Šapcu pripala nagrada za skulpturu (biće joj dodeljena 19. oktobra), inače, u svojoj izlagačkoj praksi koncipira svaku galerijsku postavku kao složenu prostornu instalaciju, artikulisanu u sadejstvu različitih izražajnih formi - skulptura, crtež, fotografija, grafika, video. Tako je i sa postavkom, za koju u Prodajnoj galeriji Beograd tvrde da je autorka, oslanjajući se na ideje i iskustva kontruktivizma i minimalizma, kreirala personalizovane i komunikativne ambijente, čije strukturisanje podrazumeva primenu promišljenih numeričkih vrednosti, geometrije, modula, serije i rastera.

- Osamdesete godine prošlog veka bile su zanimljivo razdoblje izlaska na scenu generacija vrlo specifičnih i različitih poetika, a Željka Momirov je u toj lepezi raznovrsnosti i suptilnih osvrta na esencijalna pitanja egzistencije, ali i društva i sveta u kome stasava, započela svoju intimnu, monološku priču, koja se izdvojila na tadašnjoj beogradskoj sceni - tvrdi Dragica Vuković u pubilikaciji "Željka Momirov. Pod lupom", koja će viti promovisana tokom trajanja izložbe, koja traje do 30. oktobra.

Prema mišljenju ove istoričarke umetnosti, digitalno doba, doba vizuelne dominacije, koje je kasnije nastupilo, donelo je novi kvalitet u opusu ove vajarke, koja je uvek odgovorala na izazove vremena:

- Može da promeni sve elemente u izvođenju - materijal, jezik kojim se obraća, boju ili izvornost oblika koje uvodi u svoju interpretaciju - ali će uvek ostati primarna jednostavnost i prostorna promišljenost, kao i svest o interakciji, nekada i suprotstavljenih formi - zaključuje Vukovićeva.

Višestruko nagrađivana

NAKON što je diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na katedri vajarstva, smer skulptura u prostoru i arhitekturi, u klasi profesora Miodraga Živkovića, Željka Momirov (1962) specijalizaciju je završila na Visokoj školi za umetnost i stare zanate Ribat Al Fath u Rabatu. Po povratku iza Maroka, završila je i magistarske studije na FPU. Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobitnik je više od 30 nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona