DECA NA METI LOŠIH UZORA: Slikar Petar Mošić o ciklusu radova u galeriji "N.EON"

M. Kralj

28. 09. 2023. u 15:30

SVOJE slikarstvo svojevremeno je beogradski umetnik Petar Mošić svrstao pod termin "metafizički realizam" zbog suptilne provokacije koja nenametljivo izaziva emocije kod posmatrača.

ДЕЦА НА МЕТИ ЛОШИХ УЗОРА: Сликар Петар Мошић о циклусу радова у галерији Н.ЕОН

Foto Pric+vatna arhiva

Ovaj autor, za koga je žiri, dodeljujući mu nagradu "Momo Kapor", pre tri godine ocenio da "slika u duhu starih majstora", predstaviće novi ciklus "Deca loših uzora" u petak, 29. septembra, u 19 časova, u galeriji N.EON (Crnogorska 10).

Postavku čine slike i crteži, nastali u poslednje dve godine i kako Mošić kaže "predstavljaju reakciju na današnje vaspitanje, obrazovanje i ponašanje dece i omladine":

- U nameri da na posmatrača prenesem transformisano iskustvo proživljenog, stvaranje ovih dela sam delimično zasnovao na ličnom iskustvu tokom odrastanja - ističe umetnik. - Društvena angažovanost se podrazumeva kada govorimo o savremenoj umetnosti. U vremenu u kojem živimo postalo je imperativ da umetnik ima misiju, svrhu i precizan cilj. On u svoje delo mora uneti sve simbole kojima će pokušati da animira posmatrača, ali i da ga suoči sa ponekad neprijatnim društvenim pojavama. Umetnost nastaje u trenutku kada se materijalizovane ideje autora prenesu i projektuju na posmatrača.

Foto Pric+vatna arhiva

 

Ovaj ciklus, prema njegovom mišljenju, ukazuje na važnost aktivnog učestvovanja porodice u odgajanju i razvoju dece, odnosno na moralnu i socijalnu odgovornost roditelja u tom procesu:

- Nekoliko radova iz ovog ciklusa nas suočavaju sa unutrašnjom borbom i strahovima mladog čoveka koji se kroz odrastanje i sazrevanje susreće sa svakodnevnim društvenim "iščašenjima" i simboliše njihovu borbu sa društvenim kalupima, pritiscima ali i sa nemoralnim pojavama u društvu - ukazuje Mošić. - Prelaz iz detinjstva u adolescenciju je težak put u životu svake mlade osobe. Prate ga promene u fizičkom, emotivnom i socijalnom životu, gde se postavljaju brojna pitanja u vezi sopstvenog indetiteta i osećaja pripadnosti. Veze sa vršnjacima postaju intezivne, dok se kvalitet odnosa sa roditeljima menja.

A o izazovima koje pubertet kao prelomni period u životu, stavlja pred mlade osobe, koje su junaci njegovih novih, ali i prethodinih dela, ovaj likovni stvaralac kaže:

- Postoji opasnost da dete pod uticajem ljudi iz svoje okoline isključivo postupa po očekivanju drugih umesto da samostalno razvija svoje sposobnosti. Nerealne ambicije roditelja ili uticaji drugih osoba mogu da vrše veliki pritisak na dete u donošenju važnih životnih odluka, pri čemu se u potpunosti uništava inicijativa te mlade osobe - zaključuje Petar Mošić.

Priznanja u zemlji i svetu

ROĐEN 1981. godine u Beogradu, gde i danas živi i stvara, Mošić je završio doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom profesorke Anđelke Bojović. Višestruko je nagrađivan, a jedno od najznačajnih priznanja koje je dobio je Zlatna paleta sa Prolećne izložbe ULUS-a. Izlagao je samostalno i grupno, u zemlji i iniostranstvu. Čak četiri puta zaredom, od 2016. do 2019. bio je uključen u međunarodni projekat Glo Art fondacije u Belgiji, gde je poslednje godine bio proglašen za jednog od najuspešnjih mladih umetnika koji su gostovali na ovoj rezidenciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja