MEDAKOVIĆ PONOVO U VOLJENIM KARLOVCIMA: U Karlovačkoj gimnaziji otkrivena spomen-bista njenog znamenitog đaka

Jovanka SIMIĆ

09. 07. 2023. u 15:51

NA svoj 101. rođendan, na Ivanjdan, akademik Dejan Medaković simbolično se juče vratio u Sremske Karlovce. Hol Karlovačke gimnazije, najstarije u srpstvu (1791), u kojoj je maturirao 1941. godine, od juče krasi akademikova bronzana bista.

МЕДАКОВИЋ ПОНОВО У ВОЉЕНИМ КАРЛОВЦИМА: У Карловачкој гимназији откривена спомен-биста њеног знаменитог ђака

Pokrajinska vlada

Buduće naraštaje gimnazijalaca sećaće na jednog od najznačajnijih srpskih intelektualaca, književnika, istoričara umetnosti i nepresušnog borca za renesansu srpskog duha, koji je upravo u ovoj školi naučio neke od najvažnijih životnih i rodoljubivih lekcija, a u potonjim decenijama istraživao i upotpunjavao naše nasleđe ostavivši obiman i dragocen opus u 46 knjiga, svom narodu i njegovoj kulturi.

Foto: Pokrajinska vlada

Brojne zvanice iz sveta kulture, nauke, sveštenstvo Eparhije sremske, te bivše karlovačke gimnazijalce i prijatelje porodice Medaković, pozdravio je direktor Gimnazije Branko Stojkov.

Bronzanu statuu koju je 2006. godine uradio vajar Tome Serafimovski (1935 - 2016) i darovao prijatelju Medakoviću (Zagreb, 1922 - Beograd, 2008) a akademikova porodica poželela da upravo ona krasi Karlovačku gimnaziju, juče su zajedno, "u četiri ruke", otkrili - potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, prof. dr Boško Suvajdžić, predsednik Skupštine Vukove zadužbine, Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i Pavle Medaković, ugledni srpski dirigent i akademikov sin.

Foto: Pokrajinska vlada

Kako je akademika Medakovića i vajara Serafimovskog krasilo višedecenijsko prijateljstvo, Odbor za obeležavanje veka od Medakovićevog rođenja predvođen Majom Gojković, prihvatio je predlog maestra Pavla, Vukove zadužbine i IK "Prometej" da se uz finansijsku podršku resornog ministarstva izliju tri istovetne kopije koje će, najverovatnije do isteka ove godine, biti postavljene u zdanjima Vukove zadužbine, SANU i Matice srpske.

Na redu su Mihiz i Sterija

DR Žarko Dimić, nekadašnji đak Karlovačke gimnazije, a danas direktor ovdašnjeg Arhiva SANU, kaže da je svoju bistu u gimnazijskom zdanju Dejan Medaković već odavno zaslužio, te da se juče pridružio "bronzanim" znamenitim gimnazijalcima Branku Radičeviću, pesniku i Jovanu Živanoviću, akademiku i ocu modernog srpskog pčelarstva. Dimić se nada da će kraj Medakovićeve biste osvanuti u bronzi i njegov školski drug Mihiz, a zatim i osnivači SANU - Jovan Sterija Popović i Atanasije Nikolić.

Istakla je Gojkovićeva da otkrivanje bronzane biste predstavlja krunu obeležavanja veka od rođenja akademika Medakovića, velikana naše kulture i nauke, ličnosti koja je obeležila čitavu noviju istoriju Srbije, do najsitnijih nijansi poznavajući svoj narod i njegovu istoriju i nepogrešivao prepoznajući ko su nam prijatelji u bolnim vremenima i teškim okolnostima.

- Zato je jako važno da se i po prestanku formalnog obeležavanja veka od njegovog rođenja, neprestano podsećamo na Dejana Medakovića i nikada ne dopustimo da globalni duh vremena i moderne reke zaborava odvedu njegovo delo na slepi kolosek kolektivnog pamćenja - naglasila je ministarka Gojković.

Po rečima Igora Mirovića, Medaković je bio ličnost koja je kao svetionik osvetljavala, ne samo našu sadašnjost, već i našu prošlost, a njegovo delo je vrsta ugaonog kamena, "posebno za nas severno od Save i Dunava, jer je mnogo toga učinio da naša srpska kulturna baština u ovim krajevima bude osvetljena".

Foto: Pokrajinska vlada

akademik Dejan Medaković

- Zato mu dugujemo veliku zahvalnost - rekao je Mirović i podsetio da je pre više od tri decenije, na inicijativu akademika Medakovića, pokrenut veliki proces sveukupne obnove Sremskih Karlovca, a prvenstveno duhovne snage koju ovaj grad predstavlja za srpski narod.

Pavle Medaković, koga smo u gimnazijskom holu, pola sata uoči početka svečanosti zatekli kako brižljivo glanca očev bronzani lik, na čijem postolju je uz akademikovo ime pločica sa podacima rođenja i upokojenja, kao i ivanjdanski venčić ("moj otac je bio sedmo dete u porodici, rođen je 7. jula, a u tom sedmom mesecu je i završio svoj plodni život") posle otkrivanja biste rekao nam je da je uvek uzbuđen kada dođe u Karlovce, jer je ta varoš obeležila život njegovog oca i cele porodice.

Foto: Pokrajinska vlada

- Vizija mog oca bila je da Karlovci prerastu u univerzitetski grad, namenjen domaćim, ali i inostranim studentima, da postanu srpski Hajdelberg - rekao nam je na kraju Pavle Medaković, uz nadu da će budući naraštaji tu viziju pretočiti u stvarnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)