SRPSKA FANTASTIKA U ĐAČKOJ LEKTIRI: Od nedelje počinje deveti Festival fantastične književnosti "Art-Anima"

V.C.S.

28. 06. 2023. u 13:56

Deveto izdanje Festivala fantastične književnosti "Art-Anima" biće održano 5. i 6. jula 2023. godine u Kulturnom centru Grad, u Beogradu i ugostiće tridesetak učesnika: pisaca, urednika, književnih kritičara i teoretičara.

СРПСКА ФАНТАСТИКА У ЂАЧКОЈ ЛЕКТИРИ: Од недеље почиње девети Фестивал фантастичне књижевности Арт-Анима

Foto: Andrej Bjelaković

Oni će govoriti o književnosti pisanoj u ključu fantastike i njenim važnim ulogama, počev od uticaja na kulturu čitanja i kreativnog pisanja, preko promocije naučnih koncepata, pa do istraživanja osetljivih društvenih pitanja i podsticanja empatije i razumevanja.

Događaj će otvoriti tribina "Savremena srpska fantastika u đačkoj lektiri", na kojoj će biti reči o trilogiji inspirisanoj slovenskom i srpskom mitologijom "Zelenbabini darovi" Ivane Nešić. Naslovna knjiga iz nagrađivanog troknjižja sastavni je deo đačke lektire za peti razred osnovne škole. O motivima iz slovenske mitologije koji su zastupljeni u "Zelenbabinim darovima", preplitanju fantastike i stvarnog života i položaju savremene fantastike u školskoj lektiri, između ostalig, govoriće i sama autorka.

Foto: Promo

Ekranizovan Tolkinov "Gospodar prstenova"


Tokom festivalskog programa biće promovisana i monografija "Niti u odrazu: interpretativni i poetički pogledi na romane Mladena Jakovljevića", u izdanju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu,kao i deveti broj časopisa "Književna fantastika" (godišnja publikacija), čiji je simbolični temat posvećen Džonu R. R. Tolkinu, autoru "Hobita" i "Gospodara prstenova". Tolkinu, njegovim delima i nedavno objavljenoj monografiji "Svetovi Dž. R. R. Tolkina", engleskog novinara i publiciste Džona Garta, biće posvećena i posebna tribina.

Foto V. Danilov

DVE DECENIJE OD NAGRADE: Zoran ŽivkoviĆ


Tokom Festovala biće reči i o ključnom autoru belgijske fantastike - Žanu Reu i njegovom kultnom romanu "Malpertui" i zbirki priča "Krstarenje senki", koja upravo izlazi iz štampe u izdanju novosadskog "Orfelina".
Takođe će biti predstavljen najdugovečniji srpski fanzin "Emitor", koji, u izdanju Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić", izlazi više od 40 godina.  
Biće obeležen i jubilej, odnosno dve decenije otkako je Zoran Živković na Svetskoj konvenciji fantastike, održanoj u Vašingtonu, za roman "Biblioteka" dobio prestižnu Svetsku nagradu za fantastiku, pa će gost festivala druge večeri biti i sam Živković.
Festival zatvara promocija zbirke klasičnih priča gotske strave "Aveti" Frensisa M. Kroforda, koji je svojim atmosferičnim i jezivim pripovestima plenio pažnju čitalaca tokom kasnog 19. i ranog 20. veka.
Ovogodišnji Festival organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i "Kontrast izdavaštvo", uz partnerske organizacije - Klub za kulturu i umetnost SKAZ i udruženje DS Cosplay. Ulaz na sva dešavanja je slobodan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini