PET ROMANA U TRCI ZA NAGRADU "VLADAN DESNICA": Obznanjeni naslovi u užem izboru za priznanje NBS

M. N. M.

15. 06. 2023. u 16:30

PET romana našlo se u užem izboru za književnu nagradu "Vladan Desnica" - "Lakonogi dan" ("Arhipelag") Jelene Lengold, "Koljka i Sašenka" ("Arhipelag") Uglješe Šajtinca, "Kad đavoli polete" ("Laguna") Vladimira Kecmanovića, i čak dva dela akademika Gorana Petrovića: "Papir" i "Ikonostas" ("Laguna"), saopšteno je juče u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije.

ПЕТ РОМАНА У ТРЦИ ЗА НАГРАДУ ВЛАДАН ДЕСНИЦА: Обзнањени наслови у ужем избору за признање НБС

Foto: Z. Jovanović

Priznanje će biti uručeno laureatu 21. juna na lokalitetu NBS na Kosančićevom vencu.

Upravnik NBS dr Vladimir Pištalo je Desnicu nazvao jednim od pet najboljih pisaca u južnoslovenskoj literaturi, te da je to bio književnik "opsednut svetlošću", baš kao što nagrada koja nosi njegovo ime asocira sa svetlošću, dok je biblioteka po sebi "mesto svetlosti" - osim što je NBS "mesto na brdu", što je položaj koji pruža više svetlosti ali i bolji i celovitiji pogled.

- Nagrada "Vladan Desnica" je danas takva da joj se ubedljivo najviše veruje, jer ju je nemoguće krivotvoriti. Najzad pisci odlučuju o onome što najbolje znaju, o pisanju - rekao je Vladimir Pištalo o priznanju ustanovljenom za najbolji roman, čiji je prvi laureat Dejan Aleksić za debitantski roman "Petlja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave