PREMINUO VIŠEMEDIJSKI UMETNIK VLADAN RADOVANOVIĆ: Odlazak poslednjeg člana "Mediale"

M.A.K.

16. 05. 2023. u 18:07

JEDAN od naših najoriginalnijih stvaralaca, Vladan Radovanović (1932 - 2023), koji je srpsku kulturu bogatio u oblastima muzike, slikarstva, književnosti, novih medija, višemedijske sinteze umetnosti, i to čitavih sedam decenija, preminuo je 15. maja u Beogradu.

ПРЕМИНУО ВИШЕМЕДИЈСКИ УМЕТНИК ВЛАДАН РАДОВАНОВИЋ: Одлазак последњег члана Медиале

Foto: Predrag Mitić

U 91. godini napustio nas je poslednji član i jedan od tri osnivača čuvene "Mediale", grupe posle čije pojave u srpskoj umetnosti mnogo toga više nije bilo isto.

U rodonom Beogradu, Radovanović je diplomirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji, u klasi prof. Milenka Živkovića. Za muziku su mu pripala i neka od najznačajnijih priznanja - tri prve nagrade na takmičenjima Jugoslovenska muzika na Radiju, Oktobarska nagrada, Druga nagrada u Buržu za elektroakustičku muziku, nagrada "Đanfranko Zafrani" na takmičenju Pri Italija, prva nagrada na beogradskoj Međunarodnoj tribini kompozitora, a prošle godine i statueta Univerziteta umetnosti "Darinka Matić Marović". Učestvovao je u osnivanju Elektronskog studija Radio Beograda, kojim je rukovodio od 1972. do 1999.

Bio je laureat i književnih priznanja (Nolitove nagrade), a i onih za vizuelno stvaralaštvo - prva nagrada Ministarstva kulture za najbolju multimedijalnu izložbu, prva nagrada za video u Sao Paolu, nagrada Grada Beograda za najbolju izložbu, nagrade fondova "Ivan Tabaković" i "Todor Manojlović", "Politikina nagrada" za izložbu "A galaksija okolo sija...", pre tri godine...

Jedinstvenu, višemedijsku poetiku koju je izgradio, nazivao je sintezijskom umetnošću, a još od vremna "Mediale" zalagao se za sintezu slikarstva, fotografije, muzike (vokalno-instrumentalne i elektronske), književnosti, taktilizma, igre, kinetike (opaženo kretanje) i kinestetike (doživljeno kretanje).Predložio je osnivanje Grupe za višemedijsku umetnost na poslediplomskim studijama Univerziteta umetnosti, gde je od 2001. do 2011. bio profesor po pozivu. Titulu počasnog doktora muzike Univerziteta u Kolumbusu u Ohaju dobio je 2005.

Radovanović će biti sahranjen 18. maja na Novom groblju (opelo počinje u 13 časova).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)