TAJANSTVENA KOLEKCIJA IZ PEČUJA: Izložba "Ekspedicija ZOK 1920. iskopavanja Narodnog muzeja u Beogradu" , autora Jovana D. Mitrovića

M. Kralj

28. 04. 2023. u 17:15

POSLE više od jednog veka, sinoć su u Maloj galeriji Narodnog muzeja Srbije, prvi put u celosti predstavljena arheološka istraživanja praistorijskog lokaliteta Gradina u selu Zok, nadomak Pečuja. Autor postavke "Ekspedicija ZOK 1920. iskopavanja Narodnog muzeja u Beogradu" je Jovan D. Mitrović.

ТАЈАНСТВЕНА КОЛЕКЦИЈА ИЗ ПЕЧУЈА:  Изложба Експедиција ЗОК 1920. ископавања Народног музеја у Београду , аутора Јована Д. Митровића

Foto promo

Istovremeno, reč je o omažu arheologu Dušanu Đ. Karapandžiću, koji je istraživši površinu od 585 kvadratnih metara, u današnjoj mađarskoj Baranji, pronašao više od 3.500 značajnih nalaza od keramike, kosti i kamena, koji pripadaju badenskoj, vučedolskoj i vinkovačkoj kulturi bakarnog i bronzanog doba. Čitav posao završen je za samo tri meseca, a materijal poslat u naš Narodni muzej čuva se u zbrici bronzanog doba, već 103 godine.

KO JE BIO KARAPANDžIĆ

FILOLOG i jedan od naših prvih školovanih arheologa Dušan Karapandžić, koji je završio u klasi Miloja Vasića, samo je desetak godina posle studija radio u Narodnom muzeju. Borio se u oba balkanska rata i Velikom ratu, prošao Albaniju, Krf, Solunski front. Posle rata, priča sagovornik, vratio se u muzej i od 1919. do 1923. napisao tri studije i organizuje tri iskopavanja - u Pečuju, nadomak Kikinde i Pančeva. Posle nesuglasica sa upravom muzeja, dao je otkaz i predavao latinski u nekoliko beogradskih gimnazija. Prema Mitrovićevim saznanjima, Drugi svetski rat dočekao je sa porodicom u Beogradu i kao oficir u rezervi završio u logoru u Ofenbahu. Posle rata je nastavio da živi u Nemačkoj, uređivao emigrantski časopis "Vidovdan". Umro je Dortmundu, 1965.

- Kolege koje su radile između dva rata u muzeju, već su 1937. publikovale određene predmete, u jednom glasilu na francuskom jeziku, koji su na postavci predstavljeni u dve posebne vitrine, sa fotografijama iz toga vremena - objašnjava Mitrović kako je prvi put naučna javnost obaveštena o ekspediciji kojom su pokrenuta prva sistematska istraživanja Gradine.

Posle manjih iskopavanja tokom Drugog svetskog rata, tek se od 1987. mađarski arheolog Ištvan Ečedi, tim lokalitetom, bavio skoro 15 godina.

- Kao što kod nas Vinča i Starčevo predstavljaju eponimne lokalitete evropske praistorije, tako je i Zok u Mađarskoj, koji je kumovao nazivu jedne kulture iz bakarnog doba, tačnije Vučedol - Zok kulture - priča sagovornik, dodajući da ga je na ovu tajanstvenu kolekciju, još kao pripravnika, uputio mentor Nenad Radojčić, sa kojim je zajedno potpisao prateću publikaciju.

Foto promo

Autor izložbe Jovan D. Mitrović

Intrigantiji od samih predmeta, Mitroviću je bio specifičan politički trenutak u kome su se desila ova istraživanja, pa se obišavši sve bibioteke i arhive upustio u gotovo detektivski posao, da ustanovi kome je prvih godina posle Velikog rata, palo napamet da se bavi arheologijom.

- To je tada bila provincija Kraljevine SHS, a tokom tromesečnih iskopavanja, u Versaju su bile iscrtane nove granice, prema kojima je ovaj deo Baranje ostao u novoformiranoj Mađarskoj - nastavlja sagovornik. - Država je stajala iza ovih arheoloških iskopavanja, sa kojima je paralelno eksploatisan i ugalj. Uz to što je tu živeo južnoslovenski živalj, naša zemlja je želela da zadrži teritorije bogate rudama.

DOBROVIĆ

NE zna se pozdano da li je naš čuveni slikar, rođeni Pečujac, Petar Dobrović, bio tamo u vreme iskopavanja.

- U jednom kratkom vremenskom periodu tokom 1921. dok nije došla nova vlast mađarske države, na čelu sa Miklošom Hortijem, Dobrović je sa nekolicinom Srba, Hrvata, Bunjevaca, Šokaca i levo orijentisanih Mađara, osnovao nikad priznatu i karkotrajnu

srpsko-mađarsku Baranjsko-Bajsku Republiku, koja je trajala samo sedam dana.

Dve vitrine na postavci posvećene su materijalu, koga arheolozi, nemajući drugo objašnjenje, nazivaju "predmetima posebne namene".

- Tu je jedan, kako ga mi zovemo "oltar", nalik šahovskoj tabli, ali i keramičke kuke, koje su se verovatno nalazile iznad ognjišta, pa poklopci, ritualni stočići... Za jedan od njih postoji mogućnost da je deo nekih kolica, jer je reč o bronzanom dobu kada su ljudi pripitomili konje, koristili se njihovim moćima - objašnjava Mitrović, dodajući da je u tumačenju materijala neophodna obazrivost, da ne bi bilo "proklizavanja" u sve prisutniju alternativnu nauku, koja nanosi mnogo štete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove