PEČAT STEFANA NEMANJE: Ukoliko bude kupljen na aukciji biće to prvi originalni predmet Nemanjića u zbirci Istorijskog muzeja Srbije

M. Kralj

11. 04. 2023. u 15:57

KONAČNI rezultati aukcije kuće "Artemide aste" iz San Marina, na kojoj je ponuđen i olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje, biće poznati 7. maja, a u nademtanje se, uz podršku Ministarstva kulture, preko svog zastupnika, uključio i Istorijski muzej Srbije.

ПЕЧАТ СТЕФАНА НЕМАЊЕ: Уколико буде купљен на аукцији биће то први оригинални предмет Немањића у збирци Историјског музеја Србије

Artemide aste

U ovoj instituciji, kaže za "Večernje novosti", direktorka dr Dušica Bojić, redovno su u toku sa tim da li se nešto od vrednih predmeta iz naše nacionalne prošlosti pojavljuje na sličnim javnim nadmetanjima, i - reaguju:

- Čim naiđemo na nešto nama značajno, bilo gde u svetu, odmah o tome obavestimo Ministarstvo kulture, odnosno i oni nas, ukoliko prvi primete. Potom, preko zastupnika, iz naših diplomatskih predstavništava, učestvujemo na aukcijama. Drugačije bi bilo previše komplikovano, gotovo neizvodljivo, jer muzej podleže javnim nabavkama. Zato se takve stvari rade uglavnom u sprezi Istorijskog muzeja i ministarstava kulture i spoljnih poslova.

Arhiva Novosti

Direktorka dr Dušica Bojić

Vrlo sličan olovni Nemanjin pečat, prema rečima sagovornice, čuva se u Narodnom muzeju Srbije (dobijen je kao poklon 1978. godine), a povodom ovog sa aukcije kuće "Artemde aste", u IMS su konsultovali stručnjake Instituta za vizantologiju, Predraga i Ivanu Komatinu:

- Oni su ga detaljno pogledali na sajtu i konstatovali, da iako na prvi pogled deluje identičano sa onim u Narodnom muzeju, posle detaljnije analize uočavaju se izvesna odstupanja. važno je da se on otkupi, jer, osim toga što Istorijski muzej, baštini vladarske predmete, to bi bio prvi original iz nemanjićkog perioda u našoj zbirci.

Na osnovu slike, potvrđuje za naš list, Predrag Komatina može se reći da pečat odgovara matrici, odnosno modelu Nemanjinih pečata.

- Na aversu pečat ima Sv. Stefana, porodičnog patrona Nemanjića, sa karakterističnim atributima, poput kadionice, kao i natpis na grčkom Sv. Stefan Prvomučenik - objašnjava istoričar i vizantolog. - Na reversu je ime vlasnika, odnosno natpis, takođe na grčkom - Pečat Stefana velikog župana Nemanje. Svaki period vizantijske sigilografije ima svoje odlike. Prema svojim ikonografskim i epigrafskim karakteristikama, mogu se prilično precizno datirati. Ovaj, kao i ostali Nemanjini pečati, uklapaju se u karakteristike vizantijskih pečata 12. veka.

NAŠ NAJSTARIJI EKSPONAT

IZ prednemanjićkog perioda IMS ima Strojimirov pečat, iz druge polovine 9. veka, koji je naš najstariji artefakt vezan za srpsku državnost i istoriju - kaže direktorka Bojić. - To je vladarski artefakt, jer je Strojimir, jedno vreme bio savladar, sa braćom Mutimirom i Gojnikom. Mutimir je potom proterao mlađu braću. Gojnik je otišao u Hrvatsku, a Strojimir u Bugarsku. Malo je verovatno da je tamo nastao pečat, jer se pretostavlja, da je mogao da ga ima kao savladar sa braćom. Nema logike da ga je imao u izgnanstvu.

U poslednjih nekoliko godina putem aukcija, akvizicija i poklona, podseća Bojićeva, u muzej su stigla i pisma kraljice Natalije Obrenović, monogram kraljice Drage Obrenović i njen pečat (dar Miroslava Mlinara).

- Za zaostavštinu Ane Lunjevice, sestre kraljice Drage, saznali smo iz kancelarije Karađorđevića, jer je njima prvo bilo ponuđeno da je otkupe - priča direktorka Istorijskog muzeja Srbije. - Onaj ko je bio u posedu, nije znao da su to predmeti koji se odnose na drugu dinastiju, na Obrenoviće. Odmah sam prepoznala stvari iz sobe u staračkom domu, u kojoj je, u Ženevi, Lunjevica provela poslednje dane, a na osnovu jedne druge fotografije. To je snimak od pre pola veka, koji smo dobili od gospođe Stanojević. Ona je 1975. sa svojim suprugom, tada jugoslovenskim diplomatom, obišla sestru Drage Mašin, koja je tada IMS poklonila portrete svoje bake Đurđije i dede Nikole Lunjevice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!