IZDAVAČKA KUĆA "NAJKULA" DONOSI ZAVRŠNE EPIZODE SERIJALA "NADA IZNAD SVEGA": Spiru nekad i sad

Marina Mirković

29. 03. 2023. u 10:38

SPIRU je ime koje slovi za jedno od najprepoznatljivijih simbola francusko-belgijskog stripa već više od osam decenija, od onih predratnih i ratnih dana u ratom zahvaćenoj Belgiji - u koju je postavljen i mizanscen za dramu u četiri čina o iskušenjima kojima ovaj junak biva podvrgnut.

ИЗДАВАЧКА КУЋА НАЈКУЛА ДОНОСИ ЗАВРШНЕ ЕПИЗОДЕ СЕРИЈАЛА НАДА ИЗНАД СВЕГА: Спиру некад и сад

Najkula/promo

Taj večiti mladić kreacija je autora Rob-Vela (Robera Veltea) nastala davne 1938. godine, kao maskota magazina za decu i mlade izdavačke kuće Dipi. Spirou na valonskom znači veverica (a verni i večiti Spiruov pratilac je veverac Spip), ali i živahan mladić pun energije. Rob-Vel je tog i takvog mladića odenuo u odoru potrčka i zaposlio ga u hotel "Mustik". I upravo sa istom scenografijom i kostimografijom zatičemo našeg junaka u novoj drami, čiji scenario potpisuje Emil Bravo.

Četvorotomni serijal "Nada iznad svega" se "odmetnuo" od edicije Une "Aventure de... / Le Spirou de..." u okviru koje je izvorno nastao i poprimio sopstveni život, ovenčan je nagradama na u Angulemu i Bolonji, a iz izdavačke kuće "Najkula" stigli su završni tomovi ovog serijala, te odvojena epizoda "Zorglubov trijumf".

Bravo je dragog nam potrčka postavio u kontekst u kom je izvorno zamišljen, zadržavši osobine po kojima je prepoznatljiv: požrtvovanost, istinoljublje i dobrodušnost koja se graniči sa naivnošću i nevinošću, ali ga istovremeno i nadogradio, podarivši mu prošlost, učinivši ga ranjivim pred očima čitalaca i postavivši ga u niz gotovo bezizlaznih, a istovremeno sasvim realnih situacija zbog kojih ćemo se zabrinuti za njegovu sudbinu. Njegovu nevinost Bravo će lukavo podvrgnuti ispitu: mogu li načela ostati nepoljuljana u uslovima kad rat odnosi žrtve i potire svu ljudskost zarad grčevite borbe za preživljavanjem? Na šta smo spremni da se izborimo za živote dragih ljudi... a na šta da bismo sačuvali sopstveni? Bravo je ispevao dirljivu poemu o dečarcu koji kroz pakao Drugog svetskog rata prolazi učeći o odrastanju, prvim ljubavima, neuspesima, gorčini gubitaka i spoznaji da je retko šta zaista onako kako se u prvi mah čini. Najbolji primer potonjeg jeste lutkarsko pozorište koje su Spiru i njegov verni sapatnik Fantazio pokrenuli iz nevine želje da deci Belgije u teško ratno doba podare malo vedrine i osmeha, a koje će postati nimalo nevino oruđe Pokreta otpora.

Dok su pojedini autori poput Brava odlučili da se vrate kroz vreme i Spirua prikažu što vernije njegovom izvornom izdanju, drugi su voljenog junaka postavili u okvire savremenog doba. U epizodi "Zorglubov trijumf" (scenario Olivije Boke, crtež Bris Kosi i Aleksi Sentenak), Spiru, Fantazio i Lepka i dalje su pustolovi i novinari u potrazi za novom vešću i avanturom, onako kako smo navikli da ih gledamo još iz doba legendarnog Frankena i albuma u izdanju "Dečjih novina". No njihovi životi, baš kao i samih čitalaca, podignuti su u veću brzinu i pod neminovnim su uticajem mobilnih telefona, medija svih vrsta i specijalnih efekata. Ipak, stari dobri prijatelji su tu, ali i stari zlokobni neprijatelji, kao što je naslovni lik Zorglub...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)