ZBIRKA JOVANKE BROZ GOSTUJE U SOMBORU: Izložba „Partizanka i Fragonar“ deo obeležavanja 140 godina muzejske delatnosti u ovom gradu

M.A.K.

17. 03. 2023. u 09:08

JEDAN od programa kojim će Gradski muzej Sombora dodatno obeležiti jubilej – 140 godina muzeološke delatnosti u ovom gradu je i izložba „Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz“ , koja će svečano biti otvorena u četvrstak 23. marta u 19 časova.

ЗБИРКА ЈОВАНКЕ БРОЗ ГОСТУЈЕ У СОМБОРУ: Изложба „Партизанка и Фрагонар“ део обележавања 140 година музејске делатности у овом граду

Foto promo

Reč je o projektu realizovanom kroz saradnju Muzeja Jugoslavije, kojoj pripada zbirka posvećena Titovoj supruzi (dobijena posle njene smtri), koju su konzervairali stručnjaci Galerije Matice srpske predvođeni Marijetom Sidovski, a koja je premijerno i predstvljena u ovoj novosdskoj instituciji.

U fokusu izložbe je 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza, piše u najavi ovog kulturnog događaja:

- Više od tri decenije nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da što je više moguće imitira ambijent predsedničke Rezidencije u kojoj je živela sa Josipom Brozom Titom.

Autori postavke koja će u Somboru moći da se pogleda do 26. aprila su Nikola Ivanović iz Galerije Matice srpske i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)