EKSKLUZIVNO Poslednja pesma Desanke Maksimović: Ovim stihovima je predskazala svoju smrt

Prof. dr Bojan Đorđević

14. 02. 2023. u 17:40

U ZAOSTAVŠTINI Desanke Maksimović koja se, ljubaznošću porodice, čuva u zadužbini koja nosi njeno ime, sačuvano je na desetine njenih neobjavljenih pesama, dovršenih, ili nedovršenih, kao i varijanata već objavljenih stihova.

ЕКСКЛУЗИВНО Последња песма Десанке Максимовић: Овим стиховима је предсказала своју смрт

Foto: Arhiva Novosti/Stevan Kragujević

Međutim, ističe se pesma bez naslova, kojoj je pesnikinja na vrhu stranice ispisala sintagmu "početak pesme", misleći, verovatno, da još radi na njoj. No, kako je ovu pesmu počela da piše krajem januara 1993. godine, a samo koji dan kasnije pala u postelju i preminula 11. februara te godine, to je pesma ostala u obliku tzv. prve ruke.

No, i takva kakva je, ona gotovo da se može shvatiti kao celina. A značajna je po tome što su to, sasvim sigurno, poslednji napisani stihovi Desanke Maksimović!

To što pesma tematizuje smrt i motiv groba kao poslednjeg ljudskog utočišta, samo je još jedan vid pesničke prekognicije.

              ***********************************************    

"S vas će skinuti maglene ubradače olistalog drveća, drvlje i kamenje sneg čist kao anđeosko paperje.

Snežni dan liči na dan aprilski. Gavran svetlu dušu bezdušno komada. Na grobu tvog sina staklo dušu svetlu bezdušno seklo.

S vas je skinuo maglene ubradače, olistalo drveće, drvlje i kamenje sneg čist kao anđeosko paperje. Sa grudi odletela mora.

Sneg - paperje nebesko anđeosko - zavejava jaruge, jame i potoke. Ne čuje se više da vetar cvili kao guja. Ne čuje se gnev nebeskih oluja."

BONUS VIDEO - PESNIKINjA NEŽNE DUŠE: Tri decenije od smrti Desanke Maksimović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)