PRIHOD SA BEĆKOVIĆEVE POETSKE VEČERI ZA SPOMENIK PETRU PAJIĆU NA POVLENU: Matijin dar za pesnički panteon

A. POPADIĆ

09. 02. 2023. u 16:04

PRIHOD od ulaznica za tradicionalno veče poezije Matije Bećkovića, koje je krajem prošle godine održano 26. put u Zvezdara teatru, biće priložen za izgradnju i podizanje spomenika pesniku Petru Pajiću na Povlenu.

ПРИХОД СА БЕЋКОВИЋЕВЕ ПОЕТСКЕ ВЕЧЕРИ ЗА СПОМЕНИК ПЕТРУ ПАЈИЋУ НА ПОВЛЕНУ: Матијин дар за песнички пантеон

Foto: Zoran Jovanovic

Akademik Bećković je na jučerašnjoj svečanosti u prestoničkom pozorištu donaciju uručio Vladu Dodoviću, iz Udruženja "Beli Povlen".

- Danas prisustvujemo jedinstvenoj svetkovini u slavu pesništva i pesničkog bratstva. Naime, prošle godine Udruženje "Beli Povlen" otkrilo je spomenik Radovanu Belom Markoviću, rad vajara Milutina Rankovića. Ove godine će se na Belom Povlenu tom spomeniku pridružiti i spomenik pesniku Petru Pajiću, o trošku ljubitelja poezije i dobrotom Zvezdara teatra. Ja sam imao čast da prihod od poetske večeri priložim za spomenik prijatelju i prvom pesniku koga sam sreo, ne samo u Valjevu, nego i u svom životu. Tako na Povlenu počinje izgradnja neke vrste pesničkog panteona. Toga nigde na svetu nema, ali na svetu nema ni Belog Povlena, ni Belog Valjeva - kazao je Bećković.

Po njegovim rečima, u koverti koju je predao Dodoviću nalazi se "nekoliko hiljada evra koje su dali ljubitelji i čitaoci poezije".

- I ove godine karte za njegovo poetsko veče, koje su pretvorene u ovu donaciju, prodate su za oko sat vremena. To je dokaz da poezija živi, a tu je i činjenica da će ovaj novac pesnik Matija uputiti za izgradnju i podizanje spomenika drugom pesniku. Za ovih 26 godina prihod od Matijinih večeri poezije bio je upućen širom Srbije i u okolne zemlje gde žive Srbi, od privatnih donacija, preko renoviranja i izgradnji crkava, do spomenika - napomenuo je akademik i upravnik Zvezdara teatra Duško Kovačević.

I Bećkovićev kolega Milosav Tešić složio se da je "zaista jedinstven čin u našoj književnosti da jedan pesnik daruje i finansira izgradnju spomenika drugom pesniku".

- To je plemenit gest, ali nije prvi put da akademik Matija Bećković pomaže naše kulturne institucije, ovo je samo njegov najnoviji prilog i on je malopre dobro rekao da je to novac ljubitelja poezije. To u ovom vremenu zaista nestvarno zvuči - dodao je akademik Milosav Tešić.

"Ja sam, možda, prvi dobrotvor sa tuđim parama", nadovezao se šaljivo Bećković, a potom podsetio da je Petar Pajić "starinom iz Lještanskog, kao i Tešić, te su tako oni ne samo braća po peru nego i po tim planinama".

- Kad već govorimo o Belom Povlenu i Pajić je nosio neku belu prašinu na sebi. Naime, njegov otac je bio čuveni pekar, a ja sam ceo život na Petru "video" malo tog brašna. Nije čudo da je sin tog pekara postao pesnik i da je Povlenu dodao još dva P - Petar Pajić.

Uručenju donacije prisustvovala je i Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo, koja je Bećkoviću i Kovačeviću uručila simbolične poklone, prepoznatljive proizvode valjevskog kraja - rakiju i duvan čvarke.

VELIKODUŠNA DONACIJA

DODOVIĆ, iz Udruženja "Beli Povlen" zahvalio je Bećkoviću na velikodušnoj donaciji koja će, kako je rekao, biti iskorišćena za spomenik Pajiću i pozvao sve da na Veliku gospojinu, 28. avgusta, posete Kneževo polje na Povlenu i prisustvuju centralnoj manifestaciji.

BONUS VIDEO - OVAKO JE PRVI PUT OSLOBOĐEN KRUŠEVAC: Srbi su sa Rusima pobedili Turke na Varvarinskom polju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)