MOGUĆE JE OŽIVETI SNOVE: Balet "Krcko oraščić" sutra uveče obeležiće sto godina otkako je na repertoaru Narodnog pozorišta

M. Mirković

21. 01. 2023. u 11:44

PUN vek jedna od najomiljenijih baletskih predstava svih vremena, "Krcko Oraščić", uz koju su nebrojene generacije gledalaca prvi put zakoračile u svet bele umetnosti, živi i na sceni našeg nacionalnog teatra.

МОГУЋЕ ЈЕ ОЖИВЕТИ СНОВЕ: Балет Крцко орашчић сутра увече обележиће сто година откако је на репертоару Народног позоришта

Hoze Iglesijas i Margarita Čeromuhina, Foto Narodno pozorište

Ovaj veliki jubilej, stotu godišnjicu prvog izvođenja odlomaka tog klasičnog dela kod nas, Balet Narodnog pozorišta obeležiće posebnim programom. Sutra, tačno u podne, biće upriličena tzv. "Otvorena vrata" posvećena "Krcku", a sama predstava biće odigrana sutra veče, od 19.30, na Velikoj sceni, kao deo redovnog januarskog repertoara, sa solistom Hozeom Iglesijasom u ulozi Krcka i Margaritom Čeromuhin kao Mašom.

Šezdeset i četiri dosadašnja izvođenja klasika čija popularnost ne jenjava, dovela su u pozorišno zdanje na Trgu republike već više od 43.000 gledalaca, a sve to vreme za ovu se predstavu tražila karta više.

Foto Narodno pozorište

Praizvedba ovog dela odigrala se 1892. u Marijinskom teatru u Sankt Peterburgu, podseća naša primabalerina Ana Pavlović, umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

- U Beogradu su prvi put izvedeni odlomci baleta, pod nazivom "Ščelkunčik", 22. januara 1923. godine - navodi Pavlovićeva.

- Na scenu ih je postavila ruska umetnica Jelena Poljakova, šefica u to doba tek oformljenog Baleta u Beogradu, koja je sama igrala glavnu rolu. Ovo izvođenje upisano je u istoriju i kao prva izvedba baleta u jednom činu u nas, koji je predstavljao jedinstvenu celinu.

Menjala je predstava tokom proteklog stoleća postavke, koreogeafije i protagoniste, pritom sve vreme ne odstupajući suviše od klasičnog baletskog nasleđa, kaže Ana Pavlović, i podseća da je verzija koja se trenutno igra na scenu postavljena 2014. sa koreografskim i rediteljskim potpisom njenog prethodnika, Konstantina Kostjukova.

- Autorka kostima i dekora je Angelina Atlagić - dodaje direktorka Baleta.

- Upravo ovom produkcijom, predstavom koju će publika imati prilike da vidi sutra uveče na Velikoj sceni, započinjemo obeležavanje jednog veka "Krcka Oraščića" u Narodnom pozorištu.

Ana Pavlović, Foto Tanjug

Ovo klasično baletsko ostvarenje koje se izvodi u dva čina, smatra Pavlovićeva, zaista na poseban način uvodi publiku u svet dečje mašte i odrastanja, a pritom podseća sve nas, ma kojoj generaciji pripadali, da je moguće (d)oživeti svoje snove.

BAJKA ZA BOŽIĆ

"ŠKELKUNČIK" i "Rskalo" neki su od naziva pod kojima se svojevremeno igrala ova predstava, ali jedno pravilo uvek o(p)staje: "Oraščić" se na svim značajnijim baletskim scenama, pa i ovoj beogradskoj, tradicionalno igra i najveću posetu beleži u vreme božićnih i novogodišnjih praznika.

- Ovo je jedna od najlepših baletskih bajki na muziku Petra Iljiča Čajkovskog u kojoj uživaju i deca i odrasli, ne samo zbog toga što odiše duhom omiljenih porodičnih praznika - podseća Ana Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)