"POKOJNIK" U GOSTIMA: Na scenu Narodnog pozorišta dolazi ansambl CNP iz Podgorice s Nušićevim komadom

V.V.S.

30. 11. 2022. u 17:26

PREDSTAVA "Pokojnik", po tekstu Branislava Nušića (u adaptaciji i režiji Egona Savina) i izvođenju ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, gostuje u petak 2. decembra, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

ПОКОЈНИК У ГОСТИМА: На сцену Народног позоришта долази ансамбл ЦНП из Подгорице с Нушићевим комадом

foto:Promo

Savin je radnju predstave (urađena kao zajednički projekat Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat) smestio u Podgoricu, u tridesete godine dvadesetog veka.

- U ovoj komediji Nušić je direktno naslikao spregu vlasti sa kriminalom, kao što je otvoreno prikazao policijsko nasilje nad građanskim pravima i slobodom sličnosti. Slika društva u kojem je zakon - bezakonje i pljačka, u "Pokojniku" je lišena one nušićevske veselosti i razigranosti. U satiričnom tonu, prepunom gorčine, komična slika mentaliteta ovde je zamenjena sumornom slikom i oporim razrešenjem bez perspektive. Zato je satiričko značenje "Pokojnika" potpuno i veoma efektno - izjavio je Egon Savin.

Predstava je posle premijernog izvođenja 30. jula ove godine u Centru za kulturu Tivat, naišla na odlične reakcije kritike i publike. Igraju Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MNOGI MISLE DA JE POGRDNO Šta zapravo znače izrazi ćale i keva?