OPASNO JE BITI POBEDNIK: Za knjigu "Papir sa vodenim znakom" Goran Petrović dobio prestižnu nagradu za najbolji roman u 2022.

D. Bogutović

18. 01. 2023. u 06:15

UGLEDNA nagrada "Beogradski pobednik" za najbolji roman u mintloj godini dobio je Goran Petrović za roman "Papir sa vodenim znakom", u izdanju "Lagune".

ОПАСНО ЈЕ БИТИ ПОБЕДНИК: За књигу Папир са воденим знаком Горан Петровић добио престижну награду за најбољи роман у 2022.

Foto N. Babić

Ovu odluku na jučerašnjoj koferenciji za štampu u Biblioteci grada Beograda saopštio je predsednik žirija dr Predrag Petrović.

Kako je navedeno, na jučerašnjoj završnoj sednici žiri je razmatrao pet romana, a odluka je doneta većinom glasova: Nataša Anđelković, Predrag Petrović i Petar Pijanović glasali su za roman Gorana Petrovića, a Vesna Trijić i Slađana Ilić svoj glas su dale romanu Emira Kusturice "Vidiš li da te ne vidim". Da podsetimo, u najužem izboru bio je i roman "Kad đavoli polete" Vladimira Kecmanovića, koji je svoju knjigu povukao iz kandidature izrazivši nezadovoljstvo i ovogodišnjim i prošlogodišnjim radom žirija, ali juče taj njegov čin nije komentarisan.

Povodom ovog priznanja Goran Petrović je, za "Novosti", rekao:

- Radujem se. Mada u ovoj zemlji, istorija pokazuje, opasno je biti pobednik. S druge strane, književnost zaista ne doživljavam kao neku takmičarsku disciplinu niti borbu.

Osim u slučaju kada pomislim da sam se izborio sa nekom svojim rečenicom ili pričom.

To bih već nazvao srećom.

Foto Promo

U obrazloženju žirija se navodi da se Petrovićev roman (koji je i u užem izboru za "Ninovu nagradu") "izdvojio svojim poetičkim i stilskim osobenostima":

- Odlučivši da radnju romana smesti u rani novi vek, renesansu, autor je, nadovezujući se na svoja pripovedačka opredeljenja, uspeo da aktivira žanrovske i smisaone obrasce koji su bili zastupljeni upravo u ovoj umetničkoj epohi - groteska, burleska, parabola kao i bokačovska lascivnost. Iako je priča smeštena u doba renesanse, ona se može čitati kao alegorija i dijalog sa našim vremenom. U njoj se prepoznaju teme poput problematizovanja položaja umetnika i stvaranja u složenom društvenom kontekstu, odnos popularne kulture i visoke umetnosti, kao i apsurd i licemerje epohalnih političkih kretanja. Nagrađena knjiga Gorana Petrovića može se čitati i samostalno i kao deo zamišljenog ciklusa, romana-delte, koja u našoj savremenoj književnosti otvara nove poetičke i žanrovske mogućnosti reaktuelizacije velike, epohalne romaneskne celine.

Nagrada "Beogradski pobednik", koju je ustanovila Biblioteka grada Beograda prošle godine, sastoji se od statue, koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Svečana dodela biće upriličena u prostorijama Biblioteke grada Beograda u četvrtak, 26. januara u 12 sati.

NENAPISANI I OBJAVLjENI ROMANI

NAGRAĐENI roman je deo većeg ciklusa od, kako je pisac nakavio, više od deset, a manje od sto romana. Objašnjavajući šta ga podstiče na ovaj zamašni poduhvat, Petrović za naš list kaže:

- Čoveka nekada više čini ono što nema, nego nešto ima. Otuda i mene kao pisca više čine oni romani koje još uvek nisam dovršio nego ovi koji su objavljeni.

PAPIR OD ODEĆE

RADNjA nagrađenog romana odvija se u renesansnoj Italiji gde se u gradiću Amalfija izrađuje najfiniji papir od iznošene odeće, najviše od ljudi umrlih od kuge. Zbog toga je papir bio dragocen pa su proizvođači mogli da biraju kupce. Za to je znala i napuljska kraljica Đovana Nezasita koja je čitavu svitu poslala u taj mediteranski gradić da bi kupili papir na kome bi ona uobličila svoja ljubavna osećanja prema izvesnom Pandolfu Piskopu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)