KECMANOVIĆ BOJKOTUJE I "POBEDNIKA": Naš poznati pisac odlučio da povuče roman "Kad đavoli polete" iz nadmetanja

Dragana Matović

15. 01. 2023. u 07:58

PISAC Vladimir Kecmanović odlučio je da povuče roman "Kad đavoli polete" iz nadmetanja za nagradu "Beogradski pobednik", iako se njegova nova knjiga našla u najužem izboru.

КЕЦМАНОВИЋ БОЈКОТУЈЕ И ПОБЕДНИКА: Наш познати писац одлучио да повуче роман Кад ђаволи полете из надметања

Foto V. Danilov

Kao razlog za ovaj potez navodi da mu ne odgovara princip odlučivanja žirija za dodelu književnog priznanja koje je ustanovljeno pre dve godine.

- Već prošle godine se pokazalo da princip odlučivanja žirija "Beogradskog pobednika", ako i nije gori od "ninovskog", nije ni mnogo bolji, i kako je i tu reč o principu kalkulisanja starijem od principa suštinskog vrednovanja književnih kvaliteta, te kako, ako izuzmemo ideološki predznak, suštinska razlika ne postoji - saopštio je Kecmanović.

- Sada, kada se moje delo našlo u najužem izboru za ovu nagradu, nalazim kako je kucnuo poslednji čas da se u odnosu na tu činjenicu ličnim primerom odredim. Besmisleno bi bilo da čekam da je dobijem, nakon čega bi moj protest delovao egzibicionistički, ili da je ne dobijem, nakon čega bi delovao bedno. Zbog toga molim one koji odlučuju o nagradi da roman "Kad đavoli polete" izuzmu iz daljeg žiriranja i apelujem na njih da ovaj gest shvate kao dobronamernu pouku.

Sa dodele prošlogodišnje nagrade Dragi Kekanoviću, Foto I. Marinković

Kecmanović je, podsetimo, jedan od pisaca koji od pre nekoliko godina bojkotuju "Ninovu" nagradu.

- Pristupio sam bojkotu "Ninove" nagrade, jer je to priznanje, zbog do imbecilnosti očiglednog ideološkog silovanja književnosti, izgubilo svaki smisao i postalo uvreda za literaturu i ljude koji je stvaraju. Kao posledica bojkota, veseljaci iz "Ninovog" žirija kozmetički su promenili "ukus" i direktan ždanovizam zamenili starim dobrim principom kalkulacije. Kada je, kao reakcija na sramotu u koju se pretvorila "Ninova" nagrada, konstituisana nagrada "Beogradski pobednik", poklonici upokojenog "Nina" su nas, bojkotaše, proglasili njenim kumovima. Tada sam im odgovorio kako nikakvi kumovi tog priznanja nismo, kako ne preuzimamo odgovornost za rad žirija koji ga dodeljuje, ali kako je teško da može da bude gori od žirija nekada najznačajnije nagrade na ovim prostorima - navodi Kecmanović, očigledno razočaran i radom žirija za dodelu nagrade "Beogradski pobednik".

Ni u Biblioteku grada Beograda (koja je ustanovila nagradu), niti do članova žirija, nije stigao zahtev pisca Kecmanovića ili izdavača "Lagune", da se roman "Kad đavoli polete" izuzme iz nadmetanja za "Beogradskog pobednika".

- Ništa još zvanično nismo dobili i ne možemo da komentarišemo ono što smo saznali iz medija - kaže Predrag Popović, predsednik žirija, za "Novosti".

- Kecmanović je dobar pisac i "Kad đavoli polete" je dobar roman. Zbog toga će mi biti žao ako ga povuče.

Pored Petrovića, u žiriju su Vesna Trijić, Petar Pijanović, Slađana Ilić i Nataša Anđelković. Ni oni nisu želeli juče da komentarišu Kecmanovićevu odluku prosleđenu medijima. Kecmanovićev novi roman je ušao i u uži izbor za "Vitalovu nagradu".

"Kad đavoli polete" gorka je pripovest u kojoj se sažimaju velike i bitne teme - od suočavanja pojedinca (inicijalno autsajdera) sa svetom do oceubistva, u celosti protkana referencama na Šekspirovog Hamleta, počev od kreda istaknutog na naslovnici da "ne ubija onaj ko drži nož, nego onaj kom ostaje imperija"...

U NAJUŽEM IZBORU ŠEST KNjIGA

PORED romana "Kad đavoli polete", u najužem izboru za nagradu "Beogradski pobednik" našle su se knjige "Vlastelinstva" Bojana Vasića, "Vidiš li da ne vidim" Emira Kusturice, "Mir i mir" Mirjane Novaković, "Papir sa vodenim znakom" Gorana Petrovića i "Teferič na Slaviji" Sanje Savić Milosavljević.

Nagrada "Beogradski pobednik" ustanovljena je 2021. godine i dodeljuje se jednom godišnje za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u oblasti književnosti. Prošle godine dodeljena je piscu Dragi Kekanoviću za roman "Privrženost".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!