MEDIJANA ČEKA TURISTE I ĐAKE: Značajni antički arheološki lokalitet u Nišu posle deset godina renoviranja ponovo otvoren za javnost (FOTO)

J. Ćosin

28. 12. 2022. u 10:30

VIŠE od 1.000 kvadratnih metara luksuzne vile sa peristilom za koju se smatra da je predstavljala letnju rezidenciju cara Konstantina, rođenog u Nišu, u okviru arheološkog nalazišta Medijana, od juče je ponovo, posle 10 godina, dostupno javnosti.

МЕДИЈАНА ЧЕКА ТУРИСТЕ И ЂАКЕ: Значајни антички археолошки локалитет у Нишу после десет година реновирања поново отворен за јавност (ФОТО)

Foto J. Ćosin

Lokalitet, sa impresivnim mozaičkim podovima, čitavu deceniju bio je zatvoren zbog radova na pokrivanju vile nadstrešnicom, koja je trebalo da omogući prezentaciju objekta tokom cele godine. Vredna dela do sada skrivena od javnosti, poput glave mitskog čudovišta Meduze, rečnog božanstva Flavusa, kukastog krsta kao simbola trajanja, kao i nedavno otkrivene najveće carske terme u Srbiji, posetioci će moći da vide besplatno do Nove godine.

Direktorka Narodnog muzeja u Nišu Vesna Crnoglavac ne krije zadovoljstvo da je lokalitet ponovo na arheološkoj mapi sveta.

- Veoma je važno da predstavimo nasleđe najvećeg rimskog imperatora Konstantina, ali je važno i da pokažemo da smo spremni da to negujemo na ispravan način i prezentujemo kulturno-istorijsko nasleđe. Posetioci će moći videti vilu sa peristilom, otkriveni su mozaici, a tu su i drugi objekti koji se nalaze u sklopu prezentnog dela, poput ostataka dve crkve i terme. Od velike je važnosti da ovo nalazište uključimo u školske ekskurzije - kazala je Vesna Crnoglavac, arheolog i v. d. direktora Narodnog muzeja Niš.

Foto Tanjug

Zvaničnom otvaranju prisustvovala je ministarka kulture Maja Gojković, koja je u pratnji gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i drugih čelnika Grada, obišla ovo značajno nalazište. Ona je istakla da je Ministarstvo za ovu investiciju u kulturi izdvojilo 185 miliona dinara.

- Zadovoljstvo mi je da na pravi način obeležimo kraj godine, da danas zajedno otvorimo veliko arheološko nalazište Medijana i da skinemo simbolično taj mrak koji je postojao deset godina nad ovim zaista predivnim i vrednim arheološkim nalazištem. To je deset godina zajedničkog rada Republike Srbije, sa ministarstvom kulture na čelu Grada Niša, ali pre svega Muzeja. Ne smemo da zaboravimo ni stručnjake iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i iz Gradskog zavoda, arhitekte, arheologe, sve vredne ljude koji su radili sve ove godine da bi danas ovo nalazište izgledalo ovako, potpuno spremno za posete, ne samo turista. Želja nam je i cilj da mlađe generacije i ekskurzije završe i ovde u Nišu, i da se upoznaju sa veličanstvenom istorijom čitavog prostora Srbije, ali i sa svetskom civilizacijom - rekla je Gojkovićeva.

Ona je dodala da je tokom obilaska lokaliteta saznala od direktorke da će za nekoliko dana biti otkrivena i dva nedostajuća mozaika i da će posetioci moći da uživaju u spoju umetnosti, turizma, kulture i obrazovanja na pravi način.

Turistički vodiči već su spremni za prve ture na koje su, kažu, čekali čitavu deceniju.

- Sa nestrpljenjem smo čekali jer je prošlo mnogo godina otkako je Medijana zatvorena. Dogovorili smo se da narednih dana budemo prisutni na lokalitetu i da svim gostima damo dobar pregled svega što se nalazi na Medijani. Ono što bismo naveli kao tri najznačajnije stvari koje ovde posetioci treba da vide jeste raskoš, luksuz, organizacija rimske kuće u četvrtom veku - rekao je vodič Nenad Rokvić.

 

DOSTOJNI KONSTANTINA

GRADONAČELNICA Dragana Sotirovski podsetila je da, nakon zvaničnog otvaranja za posetioce, na proleće očekuje veliku svečanost.

- Tek sada možemo da kažemo da smo dostojni Konstantina i življenju u Nišu, zbog svega onoga što nam je ostavio. Sada otvaramo Medijanu za posetioce, a na proleće planiramo da napravimo jednu veliku svečanost kako dolikuje, ne samo "Medijani", već i Gradu. Verujem da ćemo u narednom periodu imati i arheologe koji će dolaziti da pomožu našim arheolozima da istraže ovo čitavo prostranstvo koje još uvek ne znamo šta krije i na taj način se upišemo na arheološku mapu sveta - istakla je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a