OVO JE ČIST RASIZAM! Reditelj filma „Čekajući Handkea“ Goran Radovanović o torturi nad srpskim vinarom u Velikoj Hoči

A. Popadić

10. 12. 2022. u 10:33

VINAR Srđan Petrović pre dva dana pretrpeo je pravu torturu kada su specijalci tzv. kosovske policije opkolili njegov dom u Velikoj Hoči, a potom mu, na ime navodnog duga i "nelegelane proizvodnje", zaplenili 42.000 litara vina.

ОВО ЈЕ ЧИСТ РАСИЗАМ! Редитељ филма „Чекајући Хандкеа“ Горан Радовановић о тортури над српским винаром у Великој Хочи

Goran Radovanović, Foto Tanjug

Uzalud su bile molbe Petrovića, čija se porodica šest decenija bavi ovim poslom, naoružani specijalci pretočili su njegovo vino u cisterne do poslednje kapi. Srđan Petrović, koji je glavni junak nagrađivanog dokumentarnog filma Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea", svojevremeno je kazao da naslov "Čekajući Handkea" zapravo znači "čekajući slobodu", ali je sloboda, očigledno, na Kosovu i Metohiji za Srbe i dalje nedostižna.

- Petrovića kažnjavaju što hoće da postavi ploču Peteru Handkeu na svojoj vinariji jer je nobelovac više puta boravio kod njega. Petrovića kažnjavaju jer smo u filmu posetili srpsko groblje u obližnjem Orahovcu gde su sve nadgrobne ploče, sve do poslednje, srušene, uključujući i ploče umrlih 2017. i 2018! Petrovića kažnjavaju jer u filmu deca pevaju odu Velikoj Hoči kao simbolu srpskog identiteta! Petrovića kažnjavaju kako Handke nikada više ne bi pio hočansko belo vino! Petrovića kažnjavaju jer kosovske vlasti ne umeju da naprave vino... - kaže, za "Novosti" Radovanović koji je, snimajući film, dobro upoznao i Petrovića i stanovnike Velike Hoče.

Foto Promo

I u svom prethodnom filmu "Enklava" Radovanović se bavio teškim životom našeg naroda na Kosovu i Metohiji, a posetio je i ostale srpske enklave. Kako je moguće da u 21. veku jedan narod u Evropi živi u strahu, izolovan, unutar svog malog "kruga"?

- Moguće je jer je međunarodna zajednica osnovala fašistički režim u Prištini! Moguće je jer više od 23 godine međunarodna zajednica nije otkrila nijednog počinioca ubistva nad Srbima ili počinioca krađe nad srpskom imovinom! Ovo je čist rasizam sa idejom da se svi koji nisu Albanci proteraju! Ovome su saučesnici predstavnici međunarodne zajednice i srpskog nevladinog sektora koji podržava kosovski režim. Ne smemo da dozvolimo da Handkea "čekamo" u Beogradu, već u Dečanima, Hoči, Gračanici, Banjskoj, Mitrovici, Leposaviću…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Dvojezične državne škole sve traženije, a jedna se uskoro otvara i u Beogradu na vodi!