SRPSKE SVETINJE VIDEĆE CEO SVET: Hram Svetog Save i paljenje badnjaka u "Božićnom specijalu - Evropa odozgo" na kanalu Nacionalne geografije

N. Dražović

10. 12. 2022. u 08:20

TEK što su moćni dronovi snimatelja kanala Nacionalna geografija sleteli nakon još jednog uzbudljivog putovanja nad Evropom, vraćaju se ponovo na nebo. I to u spektakularnoj emisiji "Evropa odozgo: Božićni specijal" koji će se na omiljenoj TV destinaciji svih avanturista željnih istraživanja i otkrivanja lepota sveta, naći u nedelju 11. decembra od 21.00.

СРПСКЕ СВЕТИЊЕ ВИДЕЋЕ ЦЕО СВЕТ: Храм Светог Саве и паљење бадњака у Божићном специјалу - Европа одозго на каналу Националне географије

Foto: Nacionalna geografija

A šta će tako posebno i nesvakidašnje doneti ova specijalna jednočasovna emisija posvećena jednom od najvažnijih praznika u Hrišćanstvu? Uz mnogobrojne kadrove najlepših lokacija Evrope snimanih iz ptičje perspektive, "Božićni specijal" još jednom će nas vratiti u - Srbiju. Tako će gledaoci širom sveta, osim prelepe engleske rivijere, izuzetnog logističkog poduhvata raznošenja pošte Deda Mraza, čudesne parade čudovišta, vatrometa u Alpima i praćenja krda irvasa u Finskoj, uživati i u ekskluzivnim kadrovima iz našeg Hrama Svetog Save, a imaće priliku da putem kamera prisustvuju tradicionalnom srpskom običaju paljenja badnjaka. "Evropa odozgo: Božićni specijal" Srbiju će još jednom učiniti delom sveta, a naši običaji i lepote naše zemlje, zahvaljujući emisiji kanala Nacionalna geografija, ponovo će obići celu planetu. Spremite se za novi let nad Srbijom.

Foto: Nacionalna geografija

 - U našoj božićnoj avanturi nad Evropom, put nas vodi na njen jugoistok, ka Srbiji. Pravoslavni vernici, za razliku od Hrišćana u ostalim evropskim zemljama, ovaj praznik slave 7. januara, a Božić se dočekuje uz tradicionalan običaj paljenja badnjaka. Veče uoči Božića, Beograd ali i cela Srbija postaju dom sprektakularnog praznika - Badnje večeri. Na platou ispred Hrama Svetog Save, jednog od najvećih pravoslavnih hramova na svetu, okupljaju se hiljade vernika. Oni od svojih domova donose grančice badnjaka kako bi na tadicionalnom paljenju badnjaka ispred Hrama Svetog Save dočekali Božić i proslavili rođenje Isusa Hrista - objašnjava narator u emisiji "Evropa odozgo", napominjući da je beogradski hram poznat po mozaicima i freskama koje oduzimaju dah, kao i impresivnoj kupoli koja se uzdiže visoko nad beogradskim krovovima i predstavlja jedno od glavnih obeležja srpske prestonice.

Foto: Nacionalna geografija

 - Paljenje badnjaka asocira me na sve prelepe pravoslavne običaje povezane sa Božićem. Takođe, za mene ovaj praznik asocijacija je na mladost, na porodicu i tradiciju, jer se Božić dočekuje u krugu porodice i naših najbližih. On simboliše radost - poručuje u emisiji protođakon Mladen Kovačević kao predstavnik Hrama Svetog Save.

Kamere kanala Nacionalna geografija zabeležile su svaki detalj obeleževanja Božića u Beogradu, a gledoce će 11. decembra od 21.00 povesti u nesvakidašnji obilazak Hrama. Dronovi će izbliza snimiti freske koje se nalaze desetinama metara visoko i inače su nedostupne oku posetilaca ove pravoslavne svetinje.

Dronovi će izbliza snimiti freske koje se nalaze desetinama metara visoko i nedostupne su oku posetilaca ove pravoslavne svetinje

 - Mi smo jedni od retkih koji su imali priliku da podignu dron u samom Hramu i snime njegov veličanstven enterijer. Svaka sekunda snimanja unutar Hrama me je preplavljivala pozitivnim emocijama jer sam znao da pravimo nesvakidašnje kadrove koje će videti ceo svet. Najveći izazov je bio proći velikim filmskim dronom iznad ogromnog lustera, teškog 7 tona, koji se nalazi u središnjem delu Hrama, kao i snimanje fresaka koje su od neprocenjive umetničke vrednosti - otkriva Dragan Glišović, dron operater koji je radio na emisiji snimanoj u Srbiji. On napominje da je srpska tradicija paljenja badnjaka nešto što je producentima privklo pažnju, a Hram Svetog Save izabran je kako zbog svoje lepote, tako i zbog činjenice da je najveći pravoslavni hram u Srbiji i na Balkanu.

- Sama činjenica da snimamo svetinju kakva je Hram, i to što će naše kadrove gledati cela planeta, za mene je bio utisak koji me je sve vreme držao. Tog dana, pre početka paljenja badnjaka, duvala je snažna košava i padala ledena kiša. Bio sam uveren da će nam upropastiti snimanje jer dronovi ne mogu da lete po vetru i kiši. Međutim, pred iznošenje samog badnjaka sve je prosto stalo. Kao da je viša sila htela da mi uspemo u svemu ovome - zaključuje Glišović.

Podsetimo se, u emisiji "Evropa odozgo", prikazanoj u septembru, gledaoci širom sveta imali su priliku da uživaju u lepotama Srbije, od Subotice i rezervata Zasavica na severu, preko Beograda, Save, Dunava i tvrđave Golubac u centralnoj Srbiji do Zlatibora, rezervata prirode Uvac i prestonice paprike, sela Donja Lokošnica na jugu naše zemlje.



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati