"ONA KOJA NAPUŠTA VOJSKU" U GRAČANICI: Po motivima Aristofanove komedije nastala predstava u režiji Bobana Skerlića

V.V.S.

28. 11. 2022. u 14:48

PREMIJERA predstave "Ona koja raspušta vojsku", urađena po Aristofanovoj komediji "Lisistrata" (u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića) 30.novembra je na sceni Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici.

ОНА КОЈА НАПУШТА ВОЈСКУ У ГРАЧАНИЦИ: По мотивима Аристофанове комедије настала представа у режији Бобана Скерлића

foto:Promo

- Ono što je tragedija ove komedije pisane pre više od 2.400 godina jeste da je, na žalost, aktuelna i danas. Svet u kojem su normalizovana vojna osvajanja, ratne traume, pretnja atomskom kataklizmom, život u aparthejdu i sila kao model za rešavanje konflikata zaslužuje pobunu, makar ona bila i lisistratska utopija - ističe Boban Skerlić. - Da bi Aristofanova satirična žaoka danas ubola gde treba, komad valja čitati progresivno, iz feminističke, apsolutno pacifističke i aktivno pacifističke perspektive. To bi zaista mogao biti put se preispita Aristofanova teza da je jedini način da se spreči mlaćenje patrijarhalnim falusima upravo zaključavanje ženskosti. Ali i da se izmere dometi te pobune.

u predstavi "Ona koja raspušta vojske" igraju Tamara Tomanović, Ivana Kovačević, Aleksandra Cucić, Anika Grujić(u alternaciji sa Antonelom Vasić), Milica Burazer, Milena Božić, Sara Pejčić, Branko Babović, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Nebojša Đorđević i Nikola Đorđević.

Scenograf je Goran Stojčetović, kostimografkinja Tatjana Radišić, kompozitorka Anja Đorđević, asistent kompozitora i dizajner zvuka je Vladislav Rec, za scenski pokret je zadužena Marta Bjelica, dramaturškinja je Kristina Đuković.

Prva repriza je dan kasnije u Domu kulture u Zubinom Potoku,a druga 2.decembra u Domu kulture u Zvečanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili