GRAN-PRI NARODNOM POZORIŠTU BEOGRAD: "Rat i Mir" i "Nora" dominirali na "Vršačkoj pozorišnoj jeseni"

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

01. 10. 2022. u 14:25

MEĐUNARODNI festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“, koji je ove godine u Narodnom pozorištu „Sterija“ održan po 29. put, zvanično će biti zatvoren večeras dodelom priznanja najboljim ansamblima i pojedincima.

ГРАН-ПРИ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ БЕОГРАД: Рат и Мир и Нора доминирали на Вршачкој позоришној јесени

NP Sterija

Prema oceni stručnog žirija, koji su činili direktor „Sterijinog pozorja“ Miroslav Radonjić, direktor novosadskog pozorišta „Ujvideki Sinhaz“ Valentin Vencel i glumica zaječarskog pozorišta Nataša Petrović, apsolutni pobednik ovogodišnjeg festivala je Narodno pozorište iz Beograda, koje se vršačkoj publici prestavilo sa dva izuzetna komada – „Rat i mir“ i „Nora – lutkina kuća“.

Neprevaziđeni Tolstojev klasik „Rat i mir“, koji je po dramatizaciji Fedora Šilija režirao Boris Liješević, pobrala je sva najznačajnija priznanja.

Predstava je proglašena za najbolju u celini, Liješević je drugu godinu zaredom dobio priznanje za najbolju režiju, a Hadži Nenad Maričić, koji je tumačio lik grofa Petra Bezuhova, za najboljeg muškog glumca.

Takođe, i nagrada za najboljeg mladog glumca „Tomislav Pejčić“ otišla je u ruke junakinje ove predstave, Teodore Dragićević za ulogu Nataše Rostov.

NP Sterija

Nada Šargin u predstavi "Nora - lutkina kuća"

S druge strane, Nada Šargin je za ulogu Nore Helmer u Ibzenovom komadu „Nora – lutkina kuća“, koju je režirala Tatjana Mandić – Rigonat, proglašena za najbolju glumicu.

Specijalna nagrada za inventivno tumačenje klasike i moderan umetnički relevantan pozorišni izraz pripala je autorskoj ekipi predstave „Mesec (dana) na selu“ Narodnog pozorišta Užice.

Druga specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru pripala je ansamblu predstave „Kod večite slavine“ Srpskog narodnog pozorišta.

Sve odluke su, kako je istaknuto, donete jednoglasno.

U čast nagrađenih, kruševačko pozorište večeras će izvesti predstavu „Čudo u Šarganu“ i tako spustiti zavesu na još jednu „Vršačku pozorišnu jesen“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024