DRUŠTVA JEDU SAMA SEBE: "Balkan Bordelo" na Nišvil džez teatru

D. M.

09. 08. 2022. u 15:12

PREDSTAVA "Balkan Bordelo", po tekstu Jetona Neziraja, a u režiji Blerte Neziraj, nastavak je saradnje koje je čuveno njujorško pozorište La Mama ostvarivalo sa balkanskim teatrima.

ДРУШТВА ЈЕДУ САМА СЕБЕ: Балкан Бордело на Нишвил џез театру

Foto: D. Miljković

Ova saga o balkanskoj porodici zasnovana na Eshilovoj trilogiji je koprodukcija njujorških pozorišta La Mama i Maj Balkans sa Ateljem 212 i prištinskog Gendra Multimedia.

- Postojala je velika želja da se napravi dobra komunikacija izmeđi Beograda, Prištine i Njujorka i mislim da smo uspeli u tome. Predstavu smo ovog proleća dve nedelje igrali na sceni La Mame - kazao je glumac Svetozar Cvetković koji tumači glavnu ulogu u ovoj predstavi. - Napravili smo nešto što nije samo veza na Balkanu, već jedna transkontinentalna veza s jedne strane, a i svetska, jer sada u ekipi imamo i Italijane, Francuze, Amerikance, Švajcarce, Albance, ljude sa Kosova i nas dvojicu iz Beograda.

Cvetković je za jesen najavio zapadno balkansku turneju "Balkan Bordela".

Među glumcima je i Ema Andrea koja je od 70-ih godina deo njujorške La Mame. Ona je navela da se teatar La Mama dosta promenio od kada je preminula njegova osnivačica Elen Stjuart, a koja je sarađivala i sa Mirom Trailović.

- Ono što je ostalo isto je da podržavamo mlade umetnike - kazala je gošća iz SAD pored koje u predstavi igraju i Oni Džonson, Džordž Drens, Ivan Mihailović i drugi.

Predstava je, po rečima glumaca, "epska opera o traumatizovanim društvima koja jedu sama sebe".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BAJKA O POZORIŠTU: Jubilarno izvođenje predstave u režiji Miloša Jagodića u Pirotu