OŠTRE SE ZLATNA PERA: Raspisan 55. konkurs za najbolju novinsku karikaturu koji organizuju „Novosti“

Miljana Kralj

09. 08. 2022. u 10:24

SVE propozcije konursa za najbolju novinsku karikaturu, koji danas "Večernje novosti" raspisuju 55. put, sadržane su u imenu koji nosi: prijavljeni radovi moraju da budu takvi kakve bi ih crtao i veliki Pjer Križanić - duhoviti, britki, hrabri, direktni!

ОШТРЕ СЕ ЗЛАТНА ПЕРА: Расписан 55. конкурс за најбољу новинску карикатуру који организују „Новости“

Foto: Novosti

I ovaj jednostavan, a zahtevan koncept takmičenja, obezbedio je "Pjeru" dugovečnost, pa je ostao jedan od najstarijih i najuglednijih izbora za karikaturu u ovom delu sveta. Jubilarnim "Pjerovim" konkursom i izložbom, "Novosti" će zakoračiti ka godini u kojoj će obežiti još jedan veliki jubilej: naša kuća u oktobru 2023. proslaviće sedam decenija postojanja.

Sa prošlogodišnjeg žiriranja

Još pre deset godina, kada je konkurs slavio 45. rođendan, legendarni karikaturista i aforističar, Ranko Guzina, čiji ime sada nosi jedno od priznanja, smatrao je da je već to bio podatak za Ginisovu knjigu rekorda! I to zbog na hiljade dela i autora prisutih na izložbama i u katalozima, ali i zbog "zlatne knjige", sa više od stotinu nagrađenih. Njima će se na ovogodišnjem konkursu, otvorenom do 9. septembra, pridružiti novi dobitnici Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog "Pjera", nagrade "Ranko Guzina" za najbolji portret i priznanja za najuspešnijeg mladog autora.

1967 Prvi pobednik konkursa Albin Rogelj

Upravo je impresivan spisak karikaturista ovenčanih "Pjerom", razlog zbog koga se priznanje koje dodeljuju "Novosti", smatra nekom vrstom Oskara u ovoj oblasti. Sumiranje rezultata konkurs, zato predstavlja i sažetu istoriju jugoslovenske i srpske karikature. A prema broju dobijenih nagrada "Zlatni Pjer" apsolutni rekorder je karikaturista našeg lista u penziji - Tošo Borković. Osvojio ga je čak pet puta!

2018 Nagrada za portret, "Orson Vels", Hadži Dejan Nikolić

U uvodom tekstu prošlogodišnjeg kataloga, Borković je, na sebi svojstven način, opisao proces nastajanja karikature:

-Uzimam olovku, pipnem vrh, tup, baš tup. Zarezujem olovku britvicom za kalemljenje, zarezujem je sve dok joj vrh ne bude oštar. Kao vrh domoradačkog koplja. Dohvatim štilo i pero. Pipnem vrh pera, pero tupo, baš tupo. Uzimam turpijicu za nokte, oštrim. Pero varniči, turpijam ga sve dok ne bude oštro kao udarna igla šmajsera. Pogledam na sat, tačno devet sati, vreme da otvorim bočicu tuša. Tražim papir koji trpi sve. Uzimam jedan, gužvam ga gužvam, cepkam, kidam, žvrljam, vidim, trpi sve, to je taj...

1984 Laureat Tošo Borković

Takmičenje karikaturista ustanovili su 1967. Slobodan Glumac, glavni urednik "Večernjih novosti" i karikaturista Dragan Savić. Ime su mu dali po pseudonimu Pjer, koji je Petar Križanić (1890- 1962), rođen u Glini, koristio od prvih objavljenih radova protiv austrougarske politike, u zagrebačkom satiričnom časopisu "Koprive", 1908.

A prvog "Pjera", 1967, dobio je Albin Rogelj za karikaturu "Osmerac na jugoslovenski način". Među onima koji su potom ovom priznanju davali ugled, a ona njima prestiž, bili su Dragan Savić, Ivo Kušanić, Sunčica Božinovska, Zoran Jovanović, Ranko Guzina, Jugoslav Vlahović, Špiro Radulović, Nedeljko Ubović, Aleksandar Blatnik, Dušan Ludvig, Dušan Petričić, Predrag Koraksić, Muhamed Đerlek, Dragan Rumenčić, Jovan Prokopljević, Luka Lagator, Gane Milanović, Milanko Kaličanin, Jovo Škomac, Goran Divac, Zoran Petrović i mnoga druga zlatna pera.

2021 Poslednji dobitnik "Zlatnog Pjera" Dragoslav Janošević

Križanićeva hrabrost

U jednoj teorijskoj raspravi, objavljenoj 1921. u zagrebačkom časopisu "Kritika", Križanić je izneo svoj stav da karikaturu smatra "sredstvom političke i društvene borbe". A u "Politici", 1927, tu svoju misao je jasno pretvorio u delo koje su preneli i mnogi inostrani listovi. U prvim godinama Musolinijeve vladavine, on crta Rim u kome se pozdravljaju fašističkim pozdravom, uz natpis - "Zašto ovi Italijani stalno dižu jednu ruku uvis? Pa obojica su se umorili dižući za vreme rata obadve!". Zbog ovog crteža tadašnji ambasdor Italije u Beogradu podneo je protestnu notu.

Zagonetka i odgonetka

I ove godine biće dodeljena ova ugledna nagrada, verovatno onom talentu, onoj pameti i savesti koji na najbolji način neguju i razvijaju ono što se u novinama i među ljudima zvalo jednim lepim i čestitim imenom - Pjer, zapisao je legendarni Duško Radović. A veliki erudita, teatrolog Jovan Ćirilov, povodom "Pjerovog" takmičenja, svojevremeno je rekao:

- Karikatura prolazi na prvi pogled, ili uopšte ne prolazi. Karikatura nije zagonetka, već odgonetka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!