TRAGIČAN DOGAĐAJ IZ AVGUSTA 1993. GODINE: Objavljen prvi tizer za seriju "Pad" po knjizi Žarka Lauševića (VIDEO)

M. J. M.

09. 08. 2022. u 09:15

UOČI premijernog predstavljanja serije "Pad", u okviru ovogodišnjeg Sarajevo film festivala (12-19. avgust), izašao je prvi tizer za ovo dugoočekivano ostvarenje.

ТРАГИЧАН ДОГАЂАЈ ИЗ АВГУСТА 1993. ГОДИНЕ: Објављен први тизер за серију Пад по књизи Жарка Лаушевића (ВИДЕО)

Foto Firefly Productions

Osam epizoda, nastalih po motivima knjige Žarka Lauševića, opisuju tragičan događaj iz avgusta 1993. godine, u kojem je učestvovao poznati jugoslovenski glumac. Emitovanje serije u produkciji Firefly Productionsa i "Telekom Srbije" očekuje se na zimu 2023. godine na kanalu Superstar TV.

Prema motivima iz autobiografske knjige "Godina prođe, dan nikad", radnja prati život glumca Ivana Maslaća od trenutka kada on i njegov brat stižu do stana svog ujaka, nedaleko od mesta na kojem se u Podgorici upravo desio sukob sa tragičnim posledicama.

Priča se nastavlja u istražnom zatvoru Spuž, gde se glavni junak susreće sa galerijom živopisnih likova od sitnih lopova, kriminalaca i ubica, pa do političkih zatvorenika.

Milan Marić, Foto Firefly Productions

Paralelno, upoznajemo odnos Ivana i njegovog oca Nikole, ozbiljnog i racionalnog čoveka, sa kojim Ivan od detinjstva ima komplikovan odnos. Ove dve priče se usložnjavaju, osvetljavajući, s jedne strane, zavodljiv život jedne od najvećih glumačkih zvezda Jugoslavije.

- Serija "Pad" nije klasična adaptacija književnog dela, već slobodna interpretacija i knjige i tragičnog događaja koji je metafora tragičnog vremena koje je obeležilo devedesete godine prošlog veka, na ovim podnebljima (raspad bivše Jugoslavije i rat, sankcije i siromaštvo, hiperinflacija i svakodnevno nasilje u celom društvu). I kada jedan glumac, umetnik čiji je poziv da širi humane vrednosti, oplemenjuje druge ljude, postane slučajni akter tragičnog događaja i pređe na drugu, tamnu stranu - to otvara sva moralna i etička pitanja. Koliko duboko treba da padneš da bi se iskupio? Da li posle pada možeš ustati i nastaviti dalje? Šta je adekvatna kazna? Ovo su samo neka pitanja na koja naš glavni junak traži odgovor.

Žarko Laušević, Foto N. Skenderija

Pored Milana Marića (Ivan Maslać), uloge tumače i Krešimir Mikić, Izudin Bajrović, Slavko Sobin, Dragan Marinković, Milica Janevski, Anđela Jovanović, Kemal Rizvanović i drugi.

Milan Marić i Dejan Cicmilović, Foto Firefly Productions

MNOGA IMENA PROMENjENA

KROZ tragičnu sudbinu glavnog junaka, serija "Pad" govori o ljudima koji su, kao i bivša Jugoslavija, doživeli opšti duhovni, moralni i fizički pad. Zato su u našoj seriji sva imena promenjena, a mnoge nove, izmišljene situacije i scene doprinose utisku prošlih vremena - kaže reditelj Bojan Vuletić, koji, uz Petra Mihajovića, potpisuje i scenario.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije