PROROČKE MISLI MILOVANA ĐILASA: Promocija knjige "Raspad i rat"

D. B. M.

14. 06. 2022. u 13:55

PROMOCIJA knjige "Raspad i rat - Dnevnik, 1989-1995" Milovana Đilasa biće održana večeras u Kolarčevoj zadužbini.

ПРОРОЧКЕ МИСЛИ МИЛОВАНА ЂИЛАСА: Промоција књиге Распад и рат

Foto promo

O dnevničkim beleškama jugoslovenskog revolucionara i prvog disidenta govoriće akademik Matija Bećković, Veljko Stanić, Aleksa Đilas i Manjo Vukotić, direktor izdavačke kuće "Vukotić medija".

U dnevničkim beleškama Đilas je beležio svoja razmišljanja i osećanja, strahove i tugu.

On piše o opštoj dezorijentaciji, vulkanu očaja i mržnje, beznađu i haosu, groteski i tragediji, krvavom ambisu i bezumnoj, neizmernoj bedi... Pisao je Đilas i da će umreti s Jugoslavijom, a kasnije kako je, nažalost, preživeo njen raspad samo da bi bio svedok krvavog građanskog rata. Bio je razočaran političkim vođama, posebno srpskim i hrvatskim. Osuđivao je "Miloševićevo vlastoljublje" i "Tuđmanove zlokobne koncepcije". Pisao je i o "zaplivanju Srba i Hrvata u krv - krv svoju, budući su u biti ako ne isti, a ono sličan narod".

Čitalac iz njegovih beleški saznaje da je, ipak, najviše tugovao nad srpskom nesrećom.

Jedno od njegovih proročanstava je da će Srbi biti najveći gubitnici. Predvideo je da će Zapad pomoći antisrpsku koaliciju, da će se rat proširiti na Bosnu i Hercegovinu, da će na Kosovu izbiti ustanak... Predvideo je i da će u budućnosti drugi uređivati odnose između Južnih Slovena, a da će oni biti nemoćni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna