NEDOPUSTIVO MEŠANJE U UREĐIVAČKU POLITIKU: Jasmila Žbanić nastavila pritisak da RTS emituje njen film "Quo vadis, Aida"

M. A. K.

13. 06. 2022. u 08:57

O TOME da li će film "Quo vadis, Aida", biti emitovan na medijskom javnom servisu Srbije, "ne odlučuju ni njegova rediteljka Jasmila Žbanić, ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić", saopštio je juče RTS, reagujući na tvrdnje koje je ova bosanskohercegovačka filmska autorka iznela, preko video-linka, u okviru Autonomnog festivala žena (AFŽ), u petak uveče, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

НЕДОПУСТИВО МЕШАЊЕ У УРЕЂИВАЧКУ ПОЛИТИКУ: Јасмила Жбанић наставила притисак да РТС емитује њен филм Quo vadis, Aida

Foto AP

Naime, ona je, posle projekcije njenog ostvarenja u MSUV rekla kako joj je na RTS neformalno rečeno da bi o emitovanju filma na našoj televiziji "prethodno morali da se konsultuju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem", navodeći da je za nju "neshvatljivo zašto o tome treba da se pita predsednik države?", kako je preneo vojvođanski portal "Autonomija".

U saopštenju, koje je na svom sajtu objavio RTS, izneto je da ove njene tvrdnje smatraju "dezinformacijom dok ne kaže ko joj je to na RTS-u rekao".

- Dotad, smatraćemo da je njena priča izmišljena. Naročito zato što je lako dokazati da rediteljka "Aide" nikada o prikazivanju filma na RTS-u nije razgovarala ni sa urednikom filmskog programa, ni sa urednicom zabavnog programa, ni sa direktorom programa, ni sa generalnim direktorom, kao i da oni nikada o filmu nisu razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - piše u saopštenju.

Scena iz "Quo vadis, Aida", Foto IMDb

U RTS-u smatraju da Jasmila Žbanić nastavlja pritisak na ovu kuću da emituje film "Quo vadis, Aida":

- Prvo je koristila premijeru da poručuje svima i svakome da "Aida" mora da bude na RTS-u, koristeći za tu kampanju i deo medija u Srbiji. Odmah posle premijere i nekolicina ambasadora je pitala generalnog direktora da li će RTS emitovati "Aidu", što se u svim zemljama smatra nedopustivim mešanjem u uređivačku politiku javnog medijskog servisa.

U svom obraćanju na AFŽ (Autonomni festival žena), održanom treći put u Novom Sadu, od 6. do 12. juna, Žbanićeva se, međutim, nije zadržala samo na kritikovanju RTS-a, već je dodatno politizovala ovaj slučaj:

- Znam samo da nikad ne bih mogla da živim u državi u kojoj se o prikazivanju jednog filma pita predsednik države - kazala je, dodajući da ne može da razume zbog čega se "Quo vadis, Aida" ne prikazuje u Srbiji, iako je 2006. njen film "Grbavica" imao projekcije i veliku publiku u Beogradu.

- To mi je neshvatljivo To znači da je danas atmosfera puno gora.

U NOVOM PAZARU, PA U NOVOM SADU

FILM koji tematizuje događaje u Srebrenici 1995. godine je kao kandidat BiH ušao u uži izbor za Oskar, dobio evropsku nagradu LUX (dodeljuju je Evropski parlament i Evropska filmska akademija, u partnerstvu sa Evropskom komisijom i Europa Cinemas) i proglašen je za najbolje evropsko ostvarenje na 34. dodeli Evropskih filmskih nagrada. U Srbiji je, pre emitovanja u novosdaskom MSUV, prošlog petka i subote, bio prikazan jedino u Novom Pazaru, krajem decembra u tamošnjem Kulturnom centru, uz prisustvo tri članice udruženja "Majke Srebrenice".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture